NEMA ODGOVORA Zavod za javno zdravstvo FBiH šuti dok se stanovništvo truje

NEMA ODGOVORA Zavod za javno zdravstvo FBiH šuti dok se stanovništvo truje
Pixabay

Dok se čeka da Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavi u flaširanoj vodi kojih proizvođača su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti, novinari Klixa došli su do novih saznanja o ovom slučaju.

U spomenutom zavodu je na djelu zavjet šutnje već dva tjedna od objave da su bakterije bile prisutne, jer nitko iz ove institucije nije odgovorio na ključna pitanja. Među njima nije samo pitanje u flaširanim vodama kojih proizvođača su pronađene bakterije, već i to da li su u zdravstvenom riziku oni koji su pili tu vodu.

Najodgovorniji za to je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić koji nije dao odgovore na ova pitanja niti je obrazložio zašto se ne objavi koja voda je zdravstveno neispravna. U instituciji, koju Skočibušić vodi, ignoriraju upite Klixa iz 18. i 28. studenog.

Nadležni uvjeravaju da je sporna voda povučena sa tržišta, ali, prema saznanjima Klixa, to se nije dogodilo. Da bi neki proizvod bio povučen, to mora uraditi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u koordinaciji s nadležnom inspekcijom. Kako se saznaje, ni agencija, ni inspekcija nisu bile uključene u to. Kada je potrebno uraditi opoziv nekog proizvoda sa tržišta, onda to mora biti u skladu sa Zakonom o hrani Bosne i Hercegovine te javno objavljeno, ali to nije urađeno.

Na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane, na kojoj se objavljuju informacije o povučenim proizvodima, nije objavljeno da su povučene i flaširane vode. Sumnja se i u to da monitoring 70 uzoraka flaširane vode nije odgovarajuće te da su za uzorci uzimani iz flaširanih voda koje se prodaju na području Istočnog Sarajeva i Brčko distrikta.

Prema saznanjima Klixa, vode u kojima su, između ostalih, pronađene ešerihija koli, pseudomonasa i fekalne streptokoke nisu toliko zastupljene na tržištu i za njima ne postoji velika potražnja. No, to ne umanjuje značaj ovog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi se da vrlo mali broj, uski krug uposlenika Zavoda za javno zdravstvo FBiH zna koje su flaširane vode sporne. Podsjećaju, entitetski zavod je uradio analizu 70 uzoraka flaširane vode, objavio je Klix.