NEMA EKSPLOATACIJE Mještani i policija zaustavili teške strojeve

Kuti Livač mještani
Hercegovina.info

Mještani mostarskog naselja Kuti Livač i dalje muku muče s eksploatacijom u njihovu mjestu, a uz pomoć policije zaustavili su tešku mehanizaciju koja se uputila ka njihovu selu. 

“Naime, uprkos najavljenom sudskom procesu i zahtjevima nadležnim institucijama da našim odvjetnicima osiguraju više informacija oko ovog slučaja,takozvana tvrtka “Majdan d.d.o. Kuti “ je jutros pokušala izvršiti pravu “invaziju” na selo Kuti svojom teškom mašinerijom. U pitanju su teški strojevi, kao što možete vidjeti iz prilozenih fotografija. Bio je to pokušaj, zorom,  prolaza mašine za bušenje rupa za eksploziv i teških kamiona, ali su ih građani sinoć vidjeli u pripremi pa su blagovremeno pozvali policiju koja ih je zaustavila i otjerala temeljem rješenja – dozvoljen prolaz vozilima do 5 tona, na ovom seoskom putu”, piše nam član Udruge profesionalnih inžinjera Kanade Ljubomir Lozo, inače rodom iz ovog mjesta. Uz njega je još tridesetak mještana i odvjetnički ured iz Mostara, svi angažirani da zaustave eksploataciju u ovom selu. 

Kažu i da je teren miniran, te je kao takav i označen. “Agencija BiH za deminiranje (BHMAC) ponovo je postavila znakove za mine, na terenu. 

“Uostalom, minska situacija se može vidjeti na portalu BHMAC, i tamo se jasno vidi da je ovo područje minirano, a to može potvrditi i regionalni ured Mostar BHMAC. Iz tvrtke “Majdan Kuti” tvrde da su oni dobili dozvolu za eksploataciju u tom području, uprkos činjenici da je područje minirano, pa se postavlja pitanje, tko je mogao izdati tu dozvolu i ignorirati činjenicno stanje na terenu”, piše Lozo. 

Mještani podsjećaju da još uvijek nemaju pravi uvid u stanje oko izdavanja dokumentacije za eksploataciju u njihovu selu, jer ih u tome koče nadležne institucije HNŽ-a. Tvrde da je sve oko dozvola protuzakonito i da neće posustati. Zanimljivo, u studiji temeljem koje je omogućena eksploatacija navodi se da ovdje nitko ne živi i nema stambenih objekata, a o čemu smo ranije pisali. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.