FOTO  Nema balkondžija, a nema ni studenata kao prvi put

Studenti prosvjed
hercegovina.info

Za razliku od prosvjeda zdravstvenih djelatnika, prosvjed studenata pred zgradom Rektorata u Mostaru je izostao. Okupila se svega nekolicina studenata.

Kako im sa Sveučilišta ništa nije odgovoreno, traže smanjenje cijena školarine, te vraćanje klasične nastave. Trenutačno školarina na Sveučilištu u Mostaru iznosi oko 750 maraka za semestar, a studenti smatraju da je to preveliko opterećenje za njih i roditelje, osobito ako se nastava odvija djelomično ili u potpunosti online. 

"Današnji prosvjedi su isti kao i prošli. S ciljem se borimo za studentska prava, ne želimo više šutjeti, želimo svoja prava. Ovdje smo da podržimo i ostale studente da dignu glas i da se pobune da slobodno djeluju, s obzirom da nitko ne poštuje studentska prava. Nadam se da ćemo s ovim prosvjedima nešto postići. Ovdje dolazimo u miru i želimo razgovarati te da ljudi znaju u kakvoj smo situaciji. Borimo se s visokim školarinama i s online predavanjima. Nije nam lako u ovoj situaciji. Nadam se da ćemo se izboriti za naša prava. Nažalost, ništa se nije promjenilo od prošlih prosvjeda", navela je nova organizatorica prosvjeda.

"Rektor ovaj put neće dobiti rektorovu nagradu, već tražimo njegovu ostavku, zbog neizvršavanja zahtjeva studenata i diskriminacije studenata što se tiče političkog opredjeljenja i toga što nas je prozvao politikantima i prosvjed nazvao politikom", navodi Dario Hrkać, organizator prvih prosvjeda.

"Mi smo razgovarali s predsjednicom Studenstkog zbora i od toga nema ništa", navodi.

Zanimljivo, prošli puta su za potrebe rektora prosvjede s balkona snimali profesori, što je ostavilo dojam da smo još u bivšoj državi, ili pak Sjevernoj Koreji, no ovoga ih puta nije bilo, a kapija Rektorata je bila širom otvorena. 

Studenti prosvjed

Organizatori prosvjeda više nisu Marko Vračević i Dario Hrkać, budući da im se spočitavao politički angažman, nego samo studenti, kojih je na prosvjed došlo manje nego novinara. 

Hrkać kaže da su razlog manjem broju studenata epidemiološke mjere. Iste mjere na snazi su i za zdravstvene djelatnike, no oni su u svojoj borbi ustrajni.