Nelegalno ubijene ptice iz BiH na jelovnicima talijanskih restorana

krivolovci, rijetke ptice, ptice, šverc
cijele godine, bez obzira na lovnu sezonu, upozorava Dražen Kotrošan, predsjednik Društva za zaštitu ptica „Naše ptice".

Prijetnja za ribe

- Ptice ubijaju iz različitih razloga. Naprimjer, kormorani su redovno na meti ribolovaca na svim rijekama i ribnjacima u BiH. Posljednji primjer ubijanja kormorana bio je prije dvadesetak dana na Savi i Neretvi. Ubijaju ih samo zato što su ih ribari proglasili prijetnjom za ribe - rekao je Kotrošan.

400 zamrznutih ptica oduzeto na granici 2013. godine

Ranije je u Hutovom blatu masovno ubijana liska. U posljednjih nekoliko godina ubijanja liske su smanjena zahvaljujući monitoringu krivolova koji su zajednički uradili Ornitološko društvo „Naše ptice", Park prirode, lokalni NVO i Lovačko društvo „Galeb". Činjenica je da je pomogao i ulazak Hrvatske u EU, pa su kontrole na granicama oštrije.

Lisku, prepelice, razne vrste sitnih pjevica i pojedine vrste pataka dobro plaćaju vlasnici restorana, pa se ove ptice nalaze na nišanu krivolovaca, ali i švercera.

Potvrdili su to i iz Granične policije. Prije četiri godine spriječeno je krijumčarenje 400 zamrznutih ptica različitih vrsta. Pronađene su u gepeku automobila, talijanskih registarskih oznaka. Tada je uhićen državljanin Italije, koji je priznao da je ptice ulovio u BiH i imao ih je namjeru prenijeti u Italiju.

Kotrošan: Kontrole su oštrije, ali ima još posla

Upravo je Italija najčešće krajnje odredište krijumčarenih zaštićenih ptica. U tamošnjim restoranima ove ptice imaju visoku vrijednost.

- Nažalost, nemamo točan uvid koliko je granična policija uspješna u spriječavanju šverca ptica. Znamo za nekoliko akcija, ali uglavnom više čujemo o akcijama susjednih država. Vrijednost jedne uspješne ture švercovanja mjeri se u desetinama tisuća eura - rekao je Šatrović.

Specijalitet kuhinje

On ističe i da se nekontroliranim lovom i švercom dovodi u pitanje opstanak cijelih vrsta ptica. BiH nije izoliran slučaj, već nekoliko godina se i zemlje u regiji suočavaju s nelegalnim lovom ptica za potrebe restorana u Italiji i Francuskoj.

Osim izvoza ptica iz BiH, imamo i problem uvoza i nelegalne prodaje ovih životinja putem interneta. Na jednom od internetskih oglasnika na prodaju je sivi afrički papagaj po cijeni od 1.000 KM, a prodavač se nalazi u Sarajevu. Prošle je godine na Konferenciji UN-a o divljim životinjama naređena zabrana prodaje ove vrste ptica.

Prepelice iz BiH u Italiji

Ilegalno ulovljene prepelice završavaju na trpezama europskih restorana. Porcija u Italiji košta između 50 i 60 eura, a zaleđeno meso tamo stiže švercerskim kanalima. Broj prepelica u Europi u protekle tri decenije smanjen je za čak 70 posto.

avaz.ba