NEKOM LOVA OD LETOVA, NEKOM IZ PRORAČUNA Jedna od ove tri aviokompanije otvorit će bazu u Sarajevu

Zračna luka avion
Ilustracija/Unsplash

Očekuje se da će Zračna luka u Sarajevu uskoro otkriti koja će kompanija imati bazu aviona u gradu i pokrenuti veliki broj novih linija. Najava bi mogla stići već ovog tjedna, piše Ex-Yu Aviation.

Iz Zračne luke Sarajevo su ostali tajnoviti koji će prijevoznik otvoriti bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, još otkako je potvrđeno da je s jednom aviokompanijom postignut dogovor.

Domaći mediji nagađaju da je riječ o prijevozniku Ryanairu, koji je iskazao interes za širenje svojih operacija u okrugu. Međutim, među drugim avio prijevoznicima koji se pominju su easyJet, Eurowings i manji, manje poznati europski prijevoznik.

Nakon što se dobiju sve potrebne dozvole i ratificira sporazum u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, javnost će biti obaviještena o kojoj je aviokompaniji riječ, kao i sve ostale dodatne detalje, javili su iz sarajevske Zračne luke.

Ovaj razvoj događaja uslijedio je nakon što je zračna luka u glavnom gradu BiH raspisala natječaj za pronalazak nove avio kompanije zainteresirane za otvaranje baze u zamjenu za subvencije i poticaje. Do razvoja događaja dolazi samo pet mjeseci nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu u Sarajevu, navodeći kao razlog inflaciju i komercijalnu održivost.

Sam Wizz je pobijedio na sličnom javnom pozivu 2020. godine, međutim, sada održava jednu liniju do glavnog grada Bosne i Hercegovine, iz Abu Dhabija. Očekuje se da će Zračna luka u Sarajevu produžiti svoje radno vrijeme ovog ljeta kako bi bila operativna nakon ponoći, što je navodno zahtjev avio kompanije koja će otvoriti bazu.

Prema uvjetima koje je Aerodrom Sarajevo objavio u svom javnom pozivu, prijevoznik ove godine mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi ostvario pravo na poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, avio prijevoznik će se kvalificirati za poticaje bez obzira na to koliko putnika opslužuje. Što više putnika u odlasku primi u svoj avion iz Sarajeva, to je veća financijska podrška, ali točan iznos sredstava nije objavljen.

Europska čvorišta među najvećim su neposluženim odredištima sarajevske zračne luke na temelju neizravnog opsega putničkog prometa. Oni uključuju London, Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Prag i Milano.