NEISPRAVNOST Pojedine serije lijeka 'Lorsilan' povučene s tržišta BiH

Lijekovi stol
Ilustracija

Određene serije lijeka 'Lorsilan' tablete povučene su sa tržišta Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje u neispravnost kvaliteta, rečeno je Srni iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Iz Agencije su naveli da su primili obavještenje o preventivnom povlačenju određenih serija lijekova 'Lorsilan' i to tablete od jedan miligram i od 2,5 miligrama, proizvođača 'Farmavita' Sarajevo.

Sporne serije povučene su iz veleprodaje, ljekarni i zdravstvenih ustanova. Proizvođač je obavijestio Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da će nakon provedene istrage biti donijeta konačna odluka o upotrebi ovog lijeka.

Agencija će u skladu sa zakonskom obavezom i definiranim uputstvima koja se primjenjuju u ovim situacijama poduzeti sve neophodne mjere radi zaštite javnog zdravlja stanovništva BiH.

Prateći aktivnosti koje se provode u EU, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH naredila je nositelju dozvole/proizvođaču lijeka 'Folkodin' za tržište BiH dostavljanje prijedloga mjera povodom odluke Europske komisije o povlačenju ovog lijeka.

Iz Agencije podsjećaju da je Europska komisija u ožujku donijela odluku o povlačenju sa tržišta svih zemalja članica EU gotovo svih lijekova sa aktivnim sastojkom folkodin.

Lijek folkodin ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suhog kašlja, ali je zbog potencijalne alergijske reakcije pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, koji su u prethodnih 12 mjeseci primali ovaj lijek, donijeta odluka o povlačenju, navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Na tržištu BiH dostupan je gotov lijek sa aktivnim sastojkom folkodin kapsula 10 miligrama proizvođača 'Alkaloid' Skoplje. Agencija će ocijeniti predložene mjere i narediti naredne aktivnosti.