Nedžad Hodžić je i silovao žene u Trusini

... zvane Zolja.

Ključne teze

Ona je svjedočeći u predmetu protiv zapovjednika ovog odreda Zuflikara Ališpage Zuke, njegovog zamjenika Nihada Bojadžića i još četvorice pripadnika odreda, potvrdila neke od ključnih teza iz optužnice za ubojstvo 18 hrvatskih civila i četiri pripadnika HVO-a u selu Trusina u travnju 1993. godine.

Očito je da su zapovjedna uloga i plan "akcije" u Trusini bili čvrsto u Zukinim rukama, a da je izravne naredbe za likvidaciju zarobljenika motorolom davao njegov zamjenik Bojadžić. Svjedokinja Handanović dodatno je kompromitirala optuženog Nedžada Hodžića ispričavši kako ga je zatekla u jednoj od kuća u Trusini kako zakopčava hlače dok na krevetu pored njega leži žena.

Iako tužiteljica Vesna Budimir nije inzistirala na dodatnim detaljima vezanim uz ovaj događaj, može se zaključiti kako je ovdje bilo riječ o silovanju kao još jednom djelu ratnog zločina u Trusini.

Otvoren put

Handanović je svojim svjedočenjem otvorila put i procesuiranju još jednog ratnog zločina pripadnika odreda "Zulfikar", onog u konjičkom selu Vrci. Riječ je o zločinu nad hrvatskim i srpskim civilima koji su ubijeni 22. travnja 1993. godine. Nekoliko njih je ubijeno nakon povratka iz "živog štita" prema postrojbama HVO-a, a ostali na kućnom pragu.

Handanović je u svjedočenju pred Sudom BiH kazala kako joj je ime tog sela poznato i da je to još jedno naselje koje je njena postrojba "očistila od Hrvata". Do sada za ovaj zločin još nitko nije odgovarao. Obrana optuženih pokušat će 16. travnja, prilikom ispitivanja Zolje, osporiti njezinu vjerodostojnost. Kako doznajemo, dovest će u pitanje njezine tvrdnje o početku ratnog angažmana, kao i dio svjedočenja o egzekuciji zarobljenih Hrvata. 

Navodno će tijekom ispitivanja pokušati dokazati da je Zolja, u napadu bijesa zbog pogibije svog prijatelja Samka, samoinicijativno poubijala zarobljenike u Trusini. Do 16. travnja bit će poznata i odluka Suda o sporazumu o priznanju krivnje koji je državno Tužiteljstvo sklopilo s Rasemom Handanović.

 Prema tome sporazumu, Handanović će biti osuđena na pet godina zatvora i ima obvezu svjedočiti u svim procesima protiv osoba koje su povezane s zločinima u kojima je i ona sudjelovala i o kojima ima saznanja. Također, zloglasna Zolja se povezuje i uz logore na području Jablanice, a hrvatski logoraši su posvjedočili kako su je viđali na ovim lokacijama.

Izvor: Vecernji.ba