NEDOVRŠENA ZGRADA Investitor zagorčao život stanarima i kupcu

NEDOVRŠENA ZGRADA Investitor zagorčao život stanarima i kupcu
eTrafika.net

Garsonijeru od 28 kvadrata, prije pet godina J. K. iz Banjaluke, platila je 56.340 KM. Stan još uvijek nije završen, iako je trebao biti gotov šest mjeseci nakon kupovine. Skoro tri zadnje godine, J. K. je prinuđena istovremeno plaćati rate kredita i mjesečnu kiriju za iznajmljeni stan u kome trenutno živi, piše eTrafika.

Radi se o zgradi u ulici Patrijarha Arsenija Čarnojevića, u banjalučkom naselju Mejdan. Stanari su još 2014. godine dogovorili s investitorom Mladenom Pandžom izgradnju još jednog kata, da bi oni zauzvrat dobili novi krov, novu fasadu, izgradnju balkona u svojim stanovima, zamjenu ulaznih vrata i druge popravke u zgradi, ali i čišćenje okoline po završetku radova. Međutim, sve do sada radovi nisu okončani. Kupci novih stanova ne mogu se useliti, a ostali stanari žive na gradilištu. Balkoni su napravljeni, ali su ih stanari morali ograditi kako su znali i umjeli. U međuvremenu je tvrtka investitora “Faraon Line” ugašena.

“Stan sam vidjela u oglasu, javila se agenciji koja je oglasila stan. Nadogradnja je već bila započeta. Čovjek koji mi je prodao stan se zove Aleksandar Milašinović i za mene je jednako kriv kao i investitor. Uplatila sam kaparu od tisuću maraka, a onda cijeli iznos od 55.340 KM, na račun Aleksandra Milašinovića, a potpisnik je Mladen Pandža kao investitor”, govori sugovornica, potkrepljujući svoje tvrdnje dokumentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je podigla kredit kako bi kupila stan. Nakon što je prebacila novac Milašinoviću, nastupilo je čekanje kojem se još uvijek ne nazire kraj.

“Stan je trebao biti gotov za pola godine. Rok je bio kraj kolovoza 2018. godine. Kad je rok probijen, kontaktirala sam Pandžu, pitajući ga za penale koji su navedeni u ugovoru. Dužni su mi plaćati penale u iznosu od 200 KM mjesečno. Tu je krenuo da uličarski razgovara sa mnom, kako priznaje samo penale na utakmici. To me uvrijedilo, pa sam nazvala Aleksandra. Rekao mi je da komuniciram samo s njim, da je njegov odnos s Pandžom njegova stvar. Govorio je da je uložio puno više novca nego ja i da mu je u interesu da se to završi. Ako se ne završi u nekom doglednom razdoblju, može mi vratiti kompletan iznos, ali bez kamata. Onaj koji sam mu uplatila, da će mi vratiti. To mi je ulilo sigurnost”, navodi ona.

Međutim, još nekoliko mjeseci kasnije, radovima nije bilo kraja.

“Nakon godinu i pol sam se osjetila jako nesigurno. Aleksandar mi je vrlo jasno rekao da nije nikakav problem da vrati iznos. Razmislila sam nekoliko dana i odlučila da tražim povrat novca, ma koliko da sam željela tu garsonijeru. Nazvala sam Aleksandra i osjetila promjenu u glasu. Nije očekivao. Tražio je da pričekamo još nekoliko mjeseci jer je investitor obećao da će završiti zgradu. Ako se to se ne dogodi, vratit će novac. Rujan je prošao. Kada je trebalo da se nađemo došao je s Pandžom. Ponašali su se kao dobar i loš policajac. Osjećala sam se iskorišteno, prevareno, jadno”, prisjeća se ona.

Ubrzo nakon toga, morala je iznajmiti stan u kome će živjeti. Kaže da je pokušavala dogovoriti nove sastanke s Milašinovićem, ali bez uspjeha.

“Angažirala sam odvjetnika, koji je pokušao kontaktirati s obojicom. Aleksandar je počeo prati ruke od tog slučaja i govori da je oštećena strana kao i ja. On je primio novac. Što je kasnije uradio s tim novcem, mene ne treba zanimati. Tužila sam obojicu i podnijela kaznenu prijavu”, govori.

Od Milašinovića traži vraćanje 56.430 KM sa zateznom kamatom od 01.09.2018. godine pa do isplate. Od Pandže potražuje 4.400 KM zbog nepoštivanja ugovora, kao i 12.100 KM zbog materijalne štete, točnije zbog iznajmljivanja stana u kome živi, sa zateznom kamatom od 24.06.2020. godine pa do isplate.

Narednih 15 godina je obavezna vraćati podignuti kredit za stan.

"Osjećam se kao da sam osuđena na robiju od 20 godina. Meni život prolazi. Ništa mi ne znači da to bude za 15 godina. Meni to treba sada. Prije pet godina kad sam ga platila. Život mi stagnira otkako se ovo događa. Ništa konkretno ne mogu uraditi. Garsonijeru sam uzela da imam kutak za sebe. Ne mogu živjeti u toj garsonijeri, ne mogu je izdati ni prodati. Ne mogu podiići novi kredit. Ruke su mi vezane. Ovo je veliki stres. Financijski puno trpim, psihički najviše. Jednostavno ne mogu živjeti u takvom uređenju i takvom svijetu, da mu nitko ne može ništa“, kaže ona.

U nezavršeni stan često svraća. Pokazuje fotografije od prije 15 dana. Zidovi su izmalterisani, ali nema podova. Počelo se s lijepljenjem keramike, sanitarije još uvijek nisu postavljene.

"Zateknemo jednog majstora koji lijepi pločice i ponadamo se. Dođemo za nekoliko dana, nema ni tog jednog majstora. Toliko to slabo ide… Pet godina radi jedan kat”, govori.

Pored nje, probleme zbog nezavršene gradnje imaju i trenutni stanari zgrade. Blokirano im je šest parking mjesta, iza zgrade se nalazi građevinski otpad i materijal, dotrajale nadstrešnice prijete da nekome padnu na glavu. Govore kako su svi morali renovirati stanove zbog neodgovornog izvođenja radova.

"Šteta je nanesena na svakom katu posebno. Svatko je imao neki problem. Krajem 2017. godine je skinuo krov i mjesecima ga nije stavljao pa je prokišnjavalo ljudima. Svi smo morali sami renovirati svoje stanove. Štete su ogromne. Za nekoliko mjeseci se napravila crna buđ. Krečili smo čitave katove jer smo morali to srediti i dotjerati. Nismo mogli živjeti u tome. Voda se slijeva kroz zid, protječe kroz utičnice. Slivnik za vodu je zatrpan šljunkom, pa se voda sliva u garaže. Iza zgrade je otpad već godinama, čak i na površini koja ne pripada našoj već drugoj zgradi“, kaže Neven Marinković, jedan od stanara.

Sadržaj se učitava...

Njegovi susjedi potvrđuju priču i pokazuju fotografije kao dokaze. Crni zidovi, odjeća u ormaru prekrivena s buđi.

"Stavio je krov, ali ga nije potpuno završio. Voda curi niz dimnjak. Nije spustio ni oluke. Kad pada kiša, imamo vodopad iznad ulaza. Mi znamo da on nema para i da to neće uskoro završiti. Ali bar neka skloni ono što nam smeta, što može pasti na nekoga i što nam već godinama zauzima šest parking mjesta. Ja imam garažu pa se mogu skloniti, ali neki nemaju pa imaju problem s parkiranjem i isparkiravanjem“, govori predsjednik zajednice etažnih vlasnika Robert Pavluk.

"Ja svake godine moram da strugati zid u kupatilu i krečiti, zbog tog slijevanja vode. Suština je da je on ovo sve napustio i otišao“, nadovezuje se stanar Slobodan Grbić.

Obraćali su se Gradskoj upravi, komunalnoj i građevinskoj inspekciji. Dobili su savjet da zamole investitora da završi započete radove, bez dizanja tenzija i buke.

"Mi ne možemo pristati na to“, slažu se stanari.

U gomili opada iza zgrade legu se zmije i pacovi. Stanari ih viđaju. S vanjskih zidova zgrade vise daske.

"Mi smo se prvo obratili inspekciji da nam ovo malo raščisti. Ovo nije sve građevinski materijal. Ovo je smeće. Da se napravi pregled koliko je ovo sigurno. Drveni stupovi su popucali, nadstrešnice nisu više sigurne. A nitko neće da ih skloni. Imamo dosta male djece u zgradi“, govori Nataša Dabić.

Priznaju da su previše vjerovali investitoru i da su predugo čekali da reagira. Nadali su se da neće morati u medije. Ipak, druge opcije nemaju.

"Svi nas prebacuju nekom drugom. Naš uobičajen sustav prebacivanja odgovornosti. Kad sam čistio oko zgrade, pomjerio sam jednu mrežu da odnesem smeće. Odmah je zvao da pita tko je dirao njegove mreže. Jako bahato, siledžijski se ponaša. A samo smo očistili prostor da možemo ići asfaltom, a ne blatom“, kaže Neven Marinković.

"Meni je neshvatljivo da njemu netko ne može stati u kraj. Pustio nas je niz vodu. Ima li neko da mu može narediti? Ako on ne može, dajte nekoga da to sredi“, nadovezuje se Asim Bukić.

U dopisu građevinskoj inspekciji stanari navode da se brinu za vlastitu sigurnost, zbog čega traže od Grada da „spriječi ugrožavanje života i zdravlja ljudi i omogući sigurnost okoline, zaštiti imovinu od daljeg oštećenja i omogući normalno funkcioniranje stanara i prolaznika“. Institucije Grada Banjaluke kažu da nisu nadležne.

"Obavještavamo Vas da ovaj organ u skladu sa zakonom nema nadležnosti da utječe na brzinu i rok završetka radova, jer je zakonom propisan rok u kojem investitor mora započeti izvođenje radova po prethodno pribavljenoj građevinskoj dozvoli, ali ne i rok u kojem iste mora završiti. Urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za procjenu oštećenja eventualno nastalih uslijed izvođenja građevinskih radova. Ovaj organ će u okviru svojih nadležnosti izvršiti nadzor i utvrđivanje činjenica u smislu poduzimanja mjera radi zaštite objekta i osiguranja sigurnosti osoba i okolnih objekata“, navedeno je u odgovoru iz Gradske uprave, gdje, također, stoji da bi stanari trebali svoja prava tražiti na Osnovnom sudu.

Investitor Mladen Pandža kaže da ga nitko nije tužio, iako eTrafika u svom posjedu ima tužbu podnesenu protiv njega i Aleksandra Milašinovića, od strane J.K.

"Radovi se nastavljaju vrlo brzo. Do kraja godine će sve biti završeno“, kazao je kratko u telefonskom razgovoru.

Kako navode kupac stana, stanari i Aleksandar Milašinović, ovo obećanje slušaju već godinama. Krivnju za trenutno stanje Pandža je prebacio na stanare. Ipak, priznao je da je i on odgovoran.

"Problemi su nastali od njih samih. I ja sam krivac jer je malo nestalo para u nekim trenutcima. Nestalo ih je jer nisam mogao prodati stan jer su gospoda napravila cirkus. Radnici jesu otišli, to traje i ide sporo. Jedan gospodin je napravio bunt i zbog njegovog potpisa nisam mogao  prodati stanove“, govori on.

Tvrdi da se novi stanovi uveliko sređuju i negira uništavanje starih stanova. I pored materijalnih dokaza, krivnju ponovo prebacuje na stanare.

"Zgrada je iz 1962. godine, a neki nisu krečili 15 godina. I onda su naprasno odlučili da im je nešto procurilo na prvoj etaži s četvrte. Nemojte, molim vas“, rekao je.

Aleksandar Milašinović, na čiji račun je J. K. uplatila novac za stan, tvrdi da je žrtva kao i svi ostali. Kaže da je pozajmio novac investitoru.

"Meni je žao što to nije završeno i što i ja trpim štetu zbog neodgovornosti investitora. On se meni ne javlja na telefon. Ja podržavam svaku vrstu pritiska na njega da se to završi. Ja nisam ugovorna strana, ja imam pozajmicu prema investitoru. Na osnovu prodaje stanova on je meni vraćao pozajmicu. Ja nisam ni prodavač stana ni investitor. Ja sam tu kolateralna šteta. Nema smisla da se moje ime pojavljuje u negativnom kontekstu jer trpim posljedice neodgovornog investitora“, kazao je Aleksandar Milašinović.

Dodaje da između njega i Pandže postoji samo ugovor o pozajmici. Međutim, u posjedu eTrafike je ugovor Pandže i Milašinovića o kupovini osam stanova, ovjeren kod notara. Prema tom ugovoru Milašinović je od Pandže kupio osam stanova u izgradnji, za ukupnu cijenu od 300.000 KM. Jedan od tih stanova je prodao sugovornici eTrafike J.K.