FOTO/VIDEO  NEDJELJA U DAORSONU Tišina, mir, priroda, životinje i nekolicina turista

Daorson
hercegovina.info

Predivnu proljetnu i sunčanu nedjelju brojni su danas iskoristili za boravak na otvorenom, u prirodi, na nekom od izleta.

Tako smo i mi današnji dan odlučili provesti u posjeti Daorsonu u Stocu.

Daorson

Ono, što nas je dočekalo bili su: mir, tišina, nekolicina turista koji su znatiželjno obilazili i fotografirali, te životinje, točnije ovce koje smo zatekli na ispaši.

Tako blizu, dostupno, autentično, povijesno. Pravi užitak za jednodnevni izlet.

O Helenističkoj utvrdi Daorson

Postojanje Stoca i njegova okolice, negdje u hercegovačkom kršu, dokazuje i Daorson. Helenizirano Ilirsko pleme Daorsi koji su živjeli od 300. do 50. godine p. n. e. u dolini rijeke Neretve, grade svoj glavni grad u Stocu, po njima nazvan Daorson. U njemu su bili smješteni svi važniji upravni, javni i vjerski objekti.

Daorson

Preuzeli su grčki jezik i pismo, te su bili u stalnim trgovačkim vezama s Grcima. Pronađeni su ostaci brojnih amfora, fina keramika, brončana kaciga, a natpis na njoj je sličan natpisu na kacigi pronađenoj u Makedoniji, ostaci granitne skulpture Kadma i Harmonije te Ilirski reljef s trinaest zmija i pet pari orlovskih krila.

Danas, više od 3500. godina kasnije, Daorson svojim megalitskim zidinama svjedoči nekadašnjoj moći, a važnost mu povećava to da je postojala ideja da se predloži na popis sedam novih svjetskih čuda prije nekoliko godina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.