NEĆE BITI NESTAŠICE Pogledajte kako se kreću cijene drva i peleta

Drva grijanje
Hercegovina.info

Temperatura u BiH pala je ispod 10 stupnjeva Celzijevih te je sredinom ovog mjeseca i službeno počela grijna sezona. S obzirom na česte oscilacije u cijenama ogrjevnog materijala tijekom prošle godine provjerili smo kakve cijene očekuju građane ove sezone, piše Klix.

Muhamed Helać, glasnogovornik kompanije "Drvosječa" rekao je za Klix.ba kako je situacija na bh. tržištu stabilna te da neće biti nestašice peleta, ali i da se ne očekuju značajnija poskupljenja.

Cijena tone peleta se kreće od 500 do 520 KM, dok cijena palete ogrjevnog drveta iznosi od 150 do 165 KM.

"Trenutna cijena lignit uglja po toni iznosi 235 KM, a kamenog uglja 285 KM", kaže Helać.

Govoreći o mogućim promjenama cijene Helać ističe da ako dođe do poskupljenja ono neće značajno utjecati na proračun građana.

"Do kraja godine ne bi trebali očekivati dramatične promjene u cijeni, prirodno je da na ovom tržištu dođe do određene promjene kada dođe zima, ali te promjene u ovoj godini ne bi trebale biti značajne toliko da bi ugrozile proračun građana", objašnjava Helać.

Podsjetimo, cijena peleta po toni prošle godine dostigla je vrtoglavih 1.000 KM, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku kojom najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM po toni.

"Cijene su dosta stabilne i zasigurno da će se dugo zadržati, mi održavamo napore s našim partnerima i drugim konkurentima da ove cijene održimo i do kraja godine da se ne događa ono što se događalo prošle godine i da se cijene ne mijenjaju često", zaključuje Helać.