NE STIŠAVA SE BURA Solak od malinara naručio respiratore, ne bi da je voće

NE STIŠAVA SE BURA Solak od malinara naručio respiratore, ne bi da je voće
FENA

Tvrtka koja se bavi poljoprivredom "Srebrena malina" dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz respiratora, ali tek nakon što je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak već direktno odabrao spomenutu tvrtku da obavi uvoz.

Dakle, firma "FH Srebrena malina" nije imala dozvolu za uvoz niti bilo kakvu trgovinu medicinskom opremom u trenutku kada je direktor Federalne uprave civilne zaštite direktnom pogodbom izabrao tu tvrtku da uveze prijeko potrebne respiratore.

Tek nakon što je tvrtka "FH Srebrena malina" odabrana odlukom Fahrudina Solaka i FUCZ-a, to poljoprivredno poduzeće se obraća Agenciji za lijekove i medicinska sredstva te traži dozvolu za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava.

Ove informacije za Klix.ba su potvrđene u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

"Ovim putem vas obavještavamo da pravno lice 'FH Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica posjeduje dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu Agencija) za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III", kazali su nam iz agencije.

Treba istaknuti da agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u njihovoj nadležnosti.

"Pravno lice FH Srebrena malina d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci Federalne uprave civilne zaštite u kojoj je navedeno da je 'FH Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica ovlaštena od Federalne uprave civilne zaštite da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja koronavirusa", naglašavaju iz agencije.

Dalje, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva poručuju kako su nakon provedene procedure, uzimajući u obzir iskazanu hitnost, a koja se uzima u obzir za sva medicinska sredstva za sprečavanje posljedica COVID-19, navedenom veleprometniku izdali suglasnost za interventni uvoz navedene medicinske opreme, objavio je ranije Fokus.ba.

Posebna pitanja u cijeloj priči na koju javnost iščekuje odgovore su: Kakvi su respiratori kupljeni? Je li se radi o mobilnim koji se koriste u transportu pacijenata ili se radi o bolničkim koji se koriste na intenzivnoj njezi? Kolika je cijena jednog respiratora? Tko je odredio specifikacije o potrebnim respiratorima na osnovu kojih je tvrtka "FH Srebrena Malina" kupila respiratore?