NE POSTOJE SAMO U BAJKAMA Dobra vila iz BiH koja čita bajke i koja želi knjigu približiti svima

Sanela Kaikčija
Privatni album

Dobre vile ne postoje samo u bajkama. Negdje, u Bosni i Hercegovini, u Olovu, postoji dobra vila koja čita bajke i koja želi knjigu približiti svima. Budući da vile imaju čarobne moći, njoj to i uspijeva. Sanela Kaikčija iz Olova je knjižničarka, a po slobodnom izboru Dobra vila. Završila je studije Književnosti u Sarajevu i kako kaže, od petog razreda mašta da pisana riječ bude njena profesija. I uspijela je u tome.

"Nakon fakulteta nisam odmah mogla pronaći posao, ali sve što se iskreno čeka to se i dočeka. Konačno radim ono što volim, ono što ja jesam. Praktično živim svoj posao."

Ova bosanska dobra vila organizira radionice na kojima se čita, diskutira, razgovara i razmjenjuju mišljenja. Ono po čemu je prepoznatljiva i što je razlikuje je to što Sanela, kada se obraća najmlađima, to radi u kostimu dobre vile.

Sanela Kaikčija

“Ja sam ravnateljica Gradske bknjižnice u Olovu. Puno radim sa djecom i omladinom, a kada ste okruženi djecom, onda dolazi i inspiracija. Oni su mi i inspiracija i motivacija. Ideja imam puno, ponekad nema dovoljno vremena, a ni novca da se realizira. Ne znam, to ili imate ili nemate u sebi. Jednostavno, zbog velike ljubavi prema knjigama dolaze ideje kojima želim i drugima prenijeti ljepotu čitanja, istraživanja, učenja i nauke. Ne nužno samo za književnost i jezik, već za sve oblasti, jer knjižnice su ustanove koje stoljećima čuvaju prikupljeno znanje", kaže Kaikčija za Hercegovina.info.

U slobodno vrijeme piše i nada se da će njena knjiga, kada bude vrijeme za to, ugledati svjetlost dana. Nesumnjivo je da ova mlada žena ima ideje kako za pripovijedanje, tako i za priče koje će se naći unutar korica. Danas, kada su moderne tehnologije preuzele primat, a knjiga pala u neki drugi plan, zainteresirati djecu da čitaju, pravi je izazov. Izazov za roditelje, učitelje, odgojitelje. Ali kada se približimo djeci i pričamo im jezikom koji oni razumiju, sve je puno lakše. Zato je i Sanela odabrala da kao vila bude divan primjer za djecu. Dočarava im situacije iz knjiga, ali i ostavlja prostora da maštaju i stvaraju svoje priče.

Sanela Kaikčija

"Ovisnost o telefonima i tehnologiji je postao globalni problem. Kao i manjak volje za čitanje. Puno je roditelja koji dolaze kod nas s pitanjem kako da odvoje djecu od mobilnih telefona ili pitaju za savjet što im preporučiti da čitaju. Moj najčešći odgovor jest da roditelj treba da bude primjer djetetu. Kada djeca budu gledala roditelje da čitaju, tada će i oni samoinicijativno uzeti knjigu. Djeci treba čitati od najranije dobi i polako im usađivati te navike. Ispočetka birati zabavne slikovnice, pa prelaziti na duže priče. Pripremiti ambijent za čitanje, čitati dinamično da bude i zabavno i veselo i poučno. Uvijek razgovarati o pročitanoj knjizi. Mi u našoj knjižnici organiziramo radionice na kojima čitamo. Uvijek pripremimo neku lijepu užinu, topli napitak, igračke su oko nas, nekada ih koristimo kao lutke za predstave, dozvolimo svima da nešto pročitaju. Poštujemo ako neko ima poteškoća prilikom čitanja pa to zajedno premostimo."

Od izuzetne je važnosti odabrati prave naslove koji su primjereni za određeni uzrast. Zato Sanela za predškolce preporučuje slikovnice s manje teksta i velikim slovima, jer kako kaže, djeca su sretna kada vide da znaju neko slovo. Zatim za malo starije preporučuje Malog princa, Alisu u zemlji čuda, Pipi Dugu Čarapu, Guliverova putovanja. Za starije školarce, tu su pripovijetke Ćamila Sijarića, putopise Zuke Džumhura itd. Za svačiji ukus, dobar poznavatelj knjiga će naći idealnu preporuku. Tako i Sanela, tko joj se god obrati za savjet i ideju što uzeti za čitanje, dobit će najbolje moguće rješenje u tom trenutku. U radu s djecom se uvijek događaju neke neobične situacije, jer su djeca iskrena i spontana pa tako i nastupaju u odnosu s odraslima.

Sanela Kaikčija

"Često se događaju neke zanimljive situacije. Jedan dječak od četiri godine me je pitao kako ja živim u knjižnici. Iskreni su, dolaze i pričaju nam svoje dogodovštine. Važno ih je saslušati."

Sanelin plan za budući rad se vrti oko rada u knjižnici, radionice i podizanja svijesti o kulturi na što veći nivo.

"Samo kontinuiranim radom možemo očekivati rezultate. Svakako nastavljamo s našim aktivnostima. Okupljanje djece, omladine i svih građana u našoj knjižnici s ciljem kvalitetno provedenog vremena."

Dobra vila iz Olova je našla savršen način da bude što bliža djeci, da svoju energiju dijeli s njima, čita im i vodi ih u neke druge svjetove. Svaki trenutak proveden s njom, djeci otvara neke nove vidike. Dobra vila sa svojim štapićem ispunjava želje i čini svako dijete sretnim.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.