NE POSKUPLJUJE KAO MESO Sve veća potražnja za ribom u BiH

Ribogojilište
Faktor

Manjak ribe na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i povećana potražnja podigli su cijene ove namirnice, a kako sugovornici iz ribarskog sektora ističu, i u narednim mjesecima očekuje se dodatno poskupljenje.

Ipak, u odnosu na druge prehrambene namirnice, riba i riblji proizvodi nisu toliko značajno poskupjeli, kaže za Faktor Ivan Čolak, direktor ribogojilišta Salmon.

"Do manjka ribe na tržištu došlo je zbog bolesti ribe u Sjevernoj Makedoniji, pa je proizvodnja malo stala. Došlo je i do nestašice u Njemačkoj. Ali što se tiče domaćih proizvođača, mi radimo s punim kapacitetima u proizvodnji, a voljeli bismo da nam država pomogne da se širimo i proizvodimo još više ribe. Međutim, nama je limitiran broj kaveza i smatraju nas "zagađivačima voda". Zato što god proizvedemo, mi i prodamo na tržištu. Od 1. svibnja cijene ribe će ponovo rasti jer je sve poskupjelo od hrane, ostalog potrebnog materijala do radne snage. Proizvođači ribe najsporije podižu cijenu jer ako usporedimo cijenu ribe s piletinom, teletinom, junetinom, riba uvijek posljednja poskupi i najmanje u odnosu na ove vrste mesa. Mi smo se dogovorili s tvrtkama koje otkupljuju našu ribu ako mi podignemo cijenu za jednu marku, da i oni toliko povećaju cijene u ribarnicama", pojašnjava Čolak.

Sugovornik tvrdi da je u BiH došlo do povećanja potrošnje ribe i zato se čini da vlada mala nestašica na domaćem tržištu. Ribogojilište Salmon uzgoji 600 do 700 tona ribe godišnje, a Čolak tvrdi da bi mogao bez problema na domaćem tržištu prodati još toliko ribe, ali da je može proizvesti.

Uz rijeku Neretvu radi šest-sedam ribnjaka i svi mogu lako prodati ono što proizvedu. Riba iz BiH uglavnom se izvozi u Srbiju i Hrvatsku, a Čolak kaže da sređuje papire da počne izvoziti i u Europsku uniju. Cijene su veće pa se isplati, ali zato će biti manje ribe na domaćem težištu.

U Federaciji BiH su solidno opskrbljene i riba se prodaje po sljedećim cijenama: kilogram kalifornijske pastrvke je 9,90 KM, potočne pastrvke 12, file pastrvke 20 KM, i ovu vrstu ribe građani najčešće kupuju zbog cijene i što im se sviđa ova riba, a posebno su zainteresirani za srdelu koja košta šest maraka jedan kilogram.

I u RS-u brzo se rasproda riba jer je veća potražnja od ponude. Cijena jednog kilograma oslića je od 7,50 do 10 KM, pastrvke od 9,50 do 11 KM, šaran košta i do 10 maraka po kilogramu, a može se naći i najjeftinijeg amura koji se prodaje osam maraka za kilogram.