NE POMAŽE PUTIN MAJKO Cijena plina raste i u Republici Srpskoj

Republika Srpska,plin,Putin,Rusija

Cijena prirodnog plina  u Republici Srpskoj za treći kvartal ove godine u odnosu na cijenu iz drugog kvartala će porasti za oko 16 posto, rečeno je Srni iz tvrtke “Gas-res”.

Prema ugovoru koji “Gas-res” ima s “Gasprom eksportom”, koji se realizira od 2015. godine, cijena prirodnog plina se utvrđuje svakog kvartala i proračunava na osnovu naftne formule, točnije cijena prirodnog plina na kvartalnoj razini može rasti ili padati u skladu s kretanjima cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu.

“U kvartalnoj promjeni cijene nema ništa izvanredno ni novo, ona se obračunava po postojećim ugovornim uvjetima“, navode iz tvrtke “Gas-res” i dodaju da ne postoji nikakva odluka “Gasproma” o poskupljenju prirodnog plina za Republiku Srpsku.

Iz ovog poduzeća navode da imaju potpisan ugovor s “Gasprom eksportom” do kraja ove godine, da je on potpisan 2015. godine i od tada se povremeno produžava.

“Način formiranja cijena prirodnog plina, na osnovu naftne formule, je neizmjenjen od početka ugovora i to je prednost, jer se ne koriste cijene s burze prirodnog plina koje su višestruko više i nepredvidivije”, navode iz “Gas-resa”.

Tvrtka “Gas-res” u skladu s ugovorom koji ima s “Gasprom eksportom”, redovno i bez kašnjenja izmiruje sve svoje financijske obaveze.