FOTO  NE DAJU RIJEKE Stanovnici prosvjedovali protiv izgradnje mini hidroelektrana

NE DAJU RIJEKE Stanovnici prosvjedovali protiv izgradnje mini hidroelektrana
UG Bjelava

Građani Foče, okupljeni u Udruženje građana 'Bjelava' Foča i neformalnu grupu 'Sačuvajmo rijeke Foče', organizirali su prosvjede kako bi ukazali na veliko nezadovoljstvo zbog aktualnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja mHE na području općine Foča. Posebno skreću pažnju na brojne propuste prilikom izvođenja radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava i nedostatak reakcije nadležnih institucija.

Udruženje građana 'Bjelava' Foča, Neformalna grupa 'Sačuvajmo rijeke Foče i potpisnici peticije protiv izgradnje mHE u općini Foča, prosvjedima žele iskazati zabrinutost povodom radova koji se izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava, za koju nije potpisan koncesijski ugovor i nisu izdate potrebne dozvole te zbog toga građani Foče zahtijevaju njihovo hitno obustavljanje.

Građani Foče ističu 'da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva' u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Općine Foča, odnosno poduzeća 'Izvor' a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine. U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uvjeta iz navedenog mišljenja.

Glavni republički vodni inspektor je 14.7. izdao naredbu o zaustavljanju radova na rijekama Bjelava i Mala Bjelava iako su već tada radovi na probijanju trase puta za potrebne geoloških istraživanja bili završeni. Osim toga, uprkos upozorenjima građana, radove na rijeci Velika Bjelava glavni republički vodni inspektor uopće nije konstatirao u svom izvještaju.

"Ovim prosvjedima tražimo da se svi započeti radovi na izgradnji mHE hitno obustave te da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena, kao i regulacija riječnih korita koja su radovima narušena. Zahtijevamo da se ukine dozvola za detaljna geološka istraživanja na rijekama Bjelava i Mala Bjelava, jer je izdata uprkos neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, te da se hitno izvrši raskid svih koncesijskih ugovora za izgradnju mHE u slivu rijeke Bjelave i drugim rijekama općine Foča, jer stanovnicima općine Foča nije omogućeno da sudjeluje u odlučivanju.

Više od 3000 stanovnika Foče je potpisivanjem peticije javno iskazalo nezadovoljstvo izgradnjom planiranih mHE na rijekama Foče", istaknuo je u svom obraćanju uime Udruženja građana 'Bjelava' Foča Jovan Drakul.

Podsjećaju, da su građani Foče poslali zahtjev Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske da se hitno preispita zakonitost i ukine Rješenje o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja na tom području, izdato nakon više od mjesec dana od početka radova. Naime, investitor je izašao na teren u ožujku ove godine, za vrijeme trajanja izvanredne situacije uzrokovane virusom covid-19, i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava. Također, nezadovoljni građani Foče obratili su se i lokalnoj samoupravi sa zahtjevom da se održi tematska sjednica povodom uništavanja rijeke Bjelave.

"Ovim putem pozivamo službene institucije da preuzmu odgovornost i reagiraju na ukazane činjenice te da u skladu sa poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, donesu odluku o zaustavljanju radova", navedeno je u priopćenju iz Udruženja građana 'Bjelava'.