NAVODNI HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA U MOSTARU "Nisu svi Hrvati UZP, ali HDZ jest"

Komšić Mostar izbori
Hercegovina.info

Željko Komšić je sa svojom Demokratskom frontom u mostarskom Pozorištu lutaka (posve i prikladno) održao predizborni skup na kojem se nije moglo ništa novo čuti, a ni posjećenost nije vrijedna spomena. Uobičajeno je zagovarao građansku BiH u ovoj daytonski sklepanoj državi, kako bi sebi osigurao još jedan mandat, ruinirajući nanovo ustavne temelje ove države, a izazivajući još koji čir u želucu onima koje navodno predstavlja.  

"Ne želimo se hvaliti što smo radili, koliko smo se politički tukli s neprijateljima i protivnicima ove zemlje. Koliko je to koštalo živaca i zdravlja, mislim da smo se tu dokazali i da možemo staviti točku na to što smo radili. Od stalnog vraćanja u slavnu prošlost nema puno koristi, treba gledati u budućnost, jer ako se previše hvališ svi će ti reći 'dosadan si, u redu'", kazao je Komšić, koji se nema čime ni hvaliti, osim podaništvom Bakiru Izetbegoviću i SDA, koja ga je na zadnjim izborima i poduprla viškom glasova. 

Najbitnije skupiti milijun potpisa na web stranici.

"Na izbore smo izašli ne s idejom građanske BiH jer je to podloga Demokratske fronte, nego smo htjeli ojačati tu priču nakon svih zahtjeva Schmidta i stranaca, pritisaka... Na kraju krajeva primila se priča i u Mostaru, Sarajevu da smo mi vječno podijeljeno društvo, vječno posvađani ljudi, da mi nikad nismo živjeli onako kako znamo, da je nama suđeno da budemo u sukobu, konfliktu, a mi znamo da nije to tako i da možemo drukčije i da treba drukčije. Mi smo rekli - 'ajde ovako evo inicijativa 'milijun potpisa za građansku BiH'. Nije to naše vlasništvo, nek' to bude vlasništvo svih onih koji to vode kao jedini ispravan put budućnosti ove zemlje.

Što je to važno? Prvo, da razbijemo te priče o vječno podijeljenim ljudima gdje svatko hoće svoj tor, gdje svatko hoće raspolagati šumama, vodama, zapošljava ljude po stranačkoj i etničkoj pripadnosti. To imamo i ne daje rezultat, evo skoro dva desetljeća ako izuzmemo vrijeme rata i gotovo svi u ovoj zemlji kažu - ne valja. 'Ajmo onda promijeniti to što ne daje rezultat, jer ovakav koncept države ne daje rezultat i treba ponuditi novi koncept građanske države.

Posebno u Mostaru moram spomenuti da nitko nije manji Hrvat, Srbin, Židov, Rom, ali je promjena da je svatko isti sa svojim susjedom koji je druge etničke ili vjerske pripadnosti, a to je suština priče o građanskoj državi. Moramo na razini Ustava postići da su svi ljudi isti. Nismo osuđeni da živimo ovako, hoćemo drukčije i to ćemo reći domaćoj javnosti da je ideja živa i da je podržava barem milijun ljudi".

Osvrnuo se na zdravstveni sustav i prijevozničke kompanije.

"Hajde da vas pitam sve. Kada dođete u liječnika koji vas treba operirati je li vam bitno da dođete do nekog dobrog liječnika ili do nekog svog koji je Bošnjak, Hrvat ili Srbin?", pitao je Komšić banalizirajući državni ustroj ove zemlje, na što je oko 100 prisutnih u dvorani klicalo da žele dobrog liječnika.

S kim on i Demokratska fronta zapravo imaju problem?

"Građanska država preferira kvalitet, gura kvalitetne ljude, a ne 'naše'. To je razlika ta dva svijeta, nas svakakvih ima u DF-u, ali nitko ne može biti protiv Srba, Hrvata i Bošnjaka. Mi s tim ljudima nemamo problema, mi imamo problema, evo konkretno u Mostaru, s 'našim' patriotama koji izađu na TV i kažu da nisu ukrali 3000 glasova nego 1500. Nemamo problem s Hrvatima kao narodom - nemamo. Nisu Hrvati dušmani ove zemlje, nisu svi Hrvati UZP, ali HDZ jest.

Nemamo protiv Srba ništa, ali imamo problem s četničkom ideologijom pogotovo kad hoće oteti komad zemlje. Imamo problem sa svima koji ljude gledaju različito samo zbog imena, prezimena, vjere ili nevjere. Sve podjele treba relativizirati i ponavljam, meni ne može nitko odnijeti što su meni dali moji roditelji: a to su obrazovanje, tradicija, ali nemojte me ocjenjivati po tome nego gledajte me što radim, jesam li neprijatelj ljudima, kradem li, radim li prave stvari..."

Na kraju skupa je kazao kako se Mostarom bavio još 2000-ih godina.

"Što god su pokušali, uvijek je ispalo naopako jer su temelji pogrešni i kod stranaca i domaćih. Mostar nitko nije htio praviti jedinstvenim gradom nego se uvijek brojalo koga je više, a koga manje. Ovdje se ta linija jako dobro vidi i vrijeme je da je više izbrišemo. Dosta je godina prošlo, života je prošlo. Moja generacija odlazi, završavamo i što djeci ostavljamo? Hoćemo li im bar ostaviti nadu, bar to? Trebali bi...", zaključio je navodni hrvatski član Predsjedništva, čija noga još nije prešla u dijelove Mostara gdje žive oni koje navodno predstavlja, a da ne pričamo o Širokom Brijegu i dalje. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.