NATO odobrio paket pomoći Bosni i Hercegovini

Nato BiH zastava

Na sastanku zemalja članica NATO-a o Inicijativi za izgradnju obrambenih i sigurnosnih kapaciteta u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, službeno je odobren Paket pomoći obrambeno-sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine, koji obuhvaća devet projekata pomoći za obrambeni sustav i tri projekta pomoći za sigurnosni sustav BiH.

Ranije, na prošlom NATO Samitu koji je održan u Madridu 20. lipnja 2022. godine, donesena je Odluka o prilagođenom paketu pomoći Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

S tim u vezi, u narednom razdoblju će se pristupiti izradi implementacijskog plana, što će odrediti i dinamiku isporuke opreme predviđene projektima pomoći za opremanje Oružanih snaga BiH i Ministarstva sigurnosti BiH. Radi se o projektima koji vrijede desetke milijuna eura, a čija će realizacija značiti praktičnu podršku obrambeno-sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine i, u svakom slučaju, značajno doprinijeti jačanju obrambeno-sigurnosnih kapaciteta.

Zemlje članice NATO-a i određene partnerske zemlje su iskazale veliki interes za sudjelovanje i realizaciju predviđenih projekata, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.