NATJEČAJ U ŠKOLI U BILEĆI Pogrešni obračuni, dodatni bodovi i 'najbolji' kandidat

škola Bileća
Direkt portal

J. Đ. iz Trebinja diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci. Na birou je već više od deset godina. Kada vidi oglas za posao u javnoj službi u pravilu ga preskače, jer, kaže, zna da je svaki već unaprijed namijenjen za nekoga. Kada je vidjela natječaj za nastavnika ekonomske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru Golub Kureš u Bileći, pomislila je kako bi to mogla biti dobra prilika za nju. Nije marila ni to što bi na posao svaki dan trebala putovati 30 kilometara. Odlučila je natjecati se.

Znala je, kaže, s koliko bodova dolazi na natječaj, jer postoji pravilnik o bodovanju. No, nije znala da su neki pravilnici ipak jači.

J. Đ. ne želi svoju priču ispričati pod punim imenom i prezimenom, ali jako želi ukazati na to kroz što je sve prošla za samo nekoliko dana, ali i ohrabriti oštećene da uvijek ukazuju na nepravilnosti, piše Direkt portal.

„Greške“ u bodovanju

Srednjoškolski centar Golub Kureš raspisao je krajem prosinca prošle godine natječaj za prijem nastavnika ekonomske grupe predmeta – matematika, računovodstvo, poslovna ekonomija i knjigovodstvo, na određeno vrijeme - do povratka nastavnika s bolovanja.

Na natječaj se, pored J. Đ, javio još jedan kandidat, koji je spletom više, za njega povoljnih okolnosti, već počeo predavati u školi.

Za J. Đ. koja je uputila žalbe na cijeli proces na više adresa, to je ipak završena priča. Ako su u stanju napraviti sve da do ovog dođe, napravit će i sve ostalo što bude potrebno, smatra naša sugovornica.

Oboje kandidata su bili bez stručnog ispita i iskustva, što je natječaj i dozvoljavao, ukoliko se ne prijave kandidati koji to imaju.

Prvi rezultati, uočila je to odmah J. Đ., nisu imali pravilno obračunate bodove u pogledu boravka na birou, i to za oba kandidata. Na rang listi je bila druga.

„Ja sam zbog tog pogrešnog računanja bila oštećena za 2,5 boda, a drugi kandidat za 1,25. Na testu sam ja imala 1, a drugi kandidat 2,5 bodova. Po tom stanju stvari, nakon te moje ispravke, ja bih bila u prednosti nad njim“, priča za Direkt J. Đ. i objašnjava kako se tada ponadala da je to konačni obračun i da će greška biti ispravljena.

„To sam predočila tajnici škole, ukazala sam na te greške, ona je vidjela da je zaista u pitanju greška i rekla da mi se to mora ispraviti. Vidjela sam da se unervozila, da joj nije bilo svejedno, sve redom je zvala, od predsjednika komisije do ravnateljice, ali se tog dana nitko nije pojavio preda mnom, iako je ravnateljica rekla da će doći. Novi susret zakazali su mi tek za dva dana“, priča J. Đ.

Što se sve može dogoditi od ponedjeljka do srijede?

Taj susret s dva člana Komisije ugasio joj je i posljednju nadu da će natječaj biti regularan.

„Oni su se ispričali što su napravili tu grešku prilikom obračuna bodova s biroa, i meni i drugom kandidatu. Zatim su, zamislite, rekli da su drugom kandidatu ipak uočili još grešaka - da ni kod njega nije više pet godina na birou, nego šest, pa mu i tu povećali bodove, i da je na testu umjesto upisanih 2,5 boda ipak imao 3,5. To znači da samo jedno pitanje nije odgovorio točno, a sva ostala jest“, nastavlja sugovornica.

Objašnjava da joj je predočeno kako je za to kriva tajnica škole koja je navodno iz zapisnika komisije pogrešno prepisala bodove s testa drugog kandidata.

„Sad taj jedan bod puno mijenja“, kaže J. Đ. i dodaje: „U taj dio o birou mogu povjerovati, možda je bio neki prekid, možda su previdjeli, ali ono što im ja nikako ne vjerujem je taj test. Test nosi četiri boda, osam pitanja po pola boda. Odnose se na ekonomska pitanja, a dio ih je u vezi sa stručnim ispitom. Mi nismo imali položen taj stručni ispit i normalno da ta pitanja nismo znali ni uraditi, bar ja tako mislim. Kako ih je znao uraditi drugi kandidat, nejasno mi je“, priča J. Đ i kaže kako su, kako bi ublažili štetu i stvorili privid regularnosti i njoj priznali još jedan odgovor na testu.

Naša sugovornica je žalbu na cjelokupnu natječajnu proceduru uložila školskom odboru, područnom i Republičkom inspektoratu.

Iz Republičkog inspektorata su „Direktu“ u petak potvrdili kako im je predstavka stigla i da kontrola u ovom predmetu tek predstoji.

Objašnjenje smo tražili i od škole. U kratkom odgovoru Direkt portalu koji je potpisala ravnateljica Zdravka Milićević ne navode više detalja osim toga da natječajna procedura, uključujući i žalbeni postupak, još nije završena. Kažu da je kandidat počeo predavati, jer nastava ne može trpjeti.

„Zbog poslova u nastavi koji ne trpe odlaganje, primljen je radnik do okončanja natječajne procedure“, naglašavaju.

Ne odgovaraju na upite koji je fakultet točno završio primljeni kandidat niti daju objašnjenja o tome zašto su mijenjani bodovi kandidatima.

„Direkt“ je pokušao dobiti komentar i od kandidata koji je, ako je vjerovati komisiji, bio bolji na natječaju, no ni on nije na objašnjenja trošio mnogo riječi.

U kratkom telefonskom razgovoru je rekao da je počeo raditi, ali nije odgovorio na pitanje je li već dobio i ugovor.

„Ja sam se natjecao, uredno sam pozvan kao najbolji kandidat i počeo sam raditi. Ne bih ništa više komentirao“, rekao je on.

Tako nismo imali ni priliku pitati ga koji je točno fakultet završio, gdje i kada. J. Đ. kaže da ima saznanja da je u pitanju privatni fakultet, iako to u pogledu regularnosti natječaja ne igra neku ulogu, jer su po zakonu privatni i javni fakulteti izjednačeni.

Dok cijeli postupak još formalno traje, sugovornica Direkta traži odgovore kako se u svemu tome našla.

Inače, tek nesuvišna informacija je i ta da je jedan od troje članova komisije upravo sin prosvjetnog inspektora iz Bileće Miodraga Vitkovića. 

„Ja se zaista ovome nisam nadala, pitam se tko su ti ljudi, ti članovi komisije, tko nju bira, kome ona odgovara za svoje postupke. To su obrazovani ljudi, mogu li se zaista oni spuštati na takav nivo i misle li zaista da netko njima sad sve ovo vjeruje. Po meni, oni obavljaju sumnjive poslove za nekoga, sumnjam na njihov rad. Čemu osobe, koje su spremne na sve ovo, mogu naučiti učenike u školi“, pita se J.Đ.

Ne vjeruje u tolike slučajnosti i greške, pogotovo jer su na natječaju bila samo dva kandidata.

„Nemoguće da od četiri osobe, komisija i tajnica, nitko nije znao kako se računaju bodovi, da previde jednu godinu na birou, pogrešno prepišu bodove iz zapisnika i na kraju uvide grešku u ispravci testa. Zaista vjerujem da su sve to osmislili od ponedjeljka do srijede. Kad dođe inspekcija, možda će to sve biti regularno. Vi ako nešto želite, možete izvući stari test i staviti novi, mnogo je opcija. Toliko je neozbiljno, da su djeca u osnovnoj školi računala, uradila bi bolje“, zaključuje naša sugovornica.

Zbog svega ostaje sumnja i pitanje je li "najbolji" kandidat na ovom natječaju od početka bio samo favorit ravnateljice, komisije ili nekog trećeg ili je ipak bio samo bolji od kolegice.

škola Bileća