Natječaj MUP-a HNŽ star četiri godine za prijem policajaca će biti poništen

Natječaj MUP-a HNŽ star četiri godine za prijem policajaca će biti poništen
Hercegovina.info

Dok je u MUP-u Zeničko-dobojske županije procedura za prijem 125 kandidata u policijsku službu protekla uz do sada nezabilježenu transparentnost i gdje je provedbi natječaja prisustvovao i savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH Eric Larson, dotle, na jugu naše države, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, traje višegodišnja trakavica u vezi s javnim oglasom za prijem 100 policijskih službenika u županijski MUP.

Prema saznanjima 'Dnevnog avaza', natječaj za prijem 100 policijskih službenika, i to 88 u činu policajca i 12 u činu mlađeg inspektora, koji je raspisan čak 2017. godine, sredinom kolovoza, morat će biti poništen!

Kako je potvrđeno, iz Ureda za zakonodavstvo Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) su u MUP dostavili mišljenje o tome kako je potpuno besmisleno, zbog ogromnog protoka vremena, nastavljati proceduru izbora kandidata te su sugerirali raspisivanje novog natječaja, piše 'Avaz'.

Upravo zbog činjenice da je natječaj raspisan prije više od tri godine, između ostalog, za daljnju proceduru je upitna starosna dob onih koji su u trenutku prijave imali 27 odnosno 35 godina. Jer, u skladu s važećim zakonom, na natječaj su se za čin policajca mogle prijaviti osobe životne dobi između 18 i 27, a za mlađeg inspektora do 35 godina.

Skandalozno je da se, zapravo, ovaj natječaj nije mogao realizirati zbog činjenice da HNŽ već godinama nema policijskog komesara, ali ni policijski odbor niti ijedno ključno tijelo, kao što je to slučaj u svim drugim MUP-ovima. U ovom trenutku u MUP-u HNŽ nedostaje čak 228 policijskih službenika.

Problem u vezi s izborom komesara i drugih tijela glavni politički akteri u HNŽ, HDZ BiH i SDA godinama guraju pod tepih, a za brojne nedostatke iznalaze kvazirješenja. Javnosti nikada nisu objasnili zbog čega su naprasno prekinuli proceduru formiranja nezavisnog odbora, koji upravlja procesom izbora i imenovanja policijskog komesara.

Osim toga što nema policijskog komesara, u MUP-u HNŽ su upražnjene pozicije i tajnika Ministarstva, kao i direktora Uprave za administraciju i podršku. Praktično, cijelim Ministarstvom rukovodi ministar Slađan Bevanda.