VIDEO  Nastavniku na kojega je pucao učenik se bore za život

lukavac,pucnjava,maloljetnik,lukavac,dječak pucao u nastavnika,pucnjava u školi,pritvor
Raport

Nedim Osmanović, nastavnik engleskog jezika teško je ranjen u jutrošnjoj pucnjavi u Lukavcu.

Njega je upucao maloljetnik inicijala G.M.

  • Odmah po zaprimanju prijave, izlaskom policijskih službenika PU Lukavac na lice mjesta događaja, zatečeno je dijete za koje se sumnja da je pucalo iz vatrenog oružja, te su zatečeni odbačeno vatreno oružje i dr predmeti.

Dijete (starosti nepunih 14 godina) se nalazi pod policijskim nadzorom u prostorijama PU Lukavac, dok se vatreno oružje i ostali odbačeni predmeti osiguravaju do otpočinjanja uviđaja.

U pucnjavi je ozlijeđena jedna osoba, N.O. (1985) iz Lukavca, zaposlenik JU OŠ Lukavac grad koji je tom prilikom zadobio TTP konstatirane na Klinici za kirurgiju, a prema trenutnim informacijama ozlijeđeni je podvrgnut operativnom zahvatu na Klinici za ORL koja je još u toku.

Osiguranje lica mjesta vrše policijski službenici PU/PS Lukavac, a uviđaj pod nadzorom dežurnog Tužitelja KTTK-a koji se nalazi na licu mjesta izvršit će istražitelji Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TKa i OKP PU Tuzla. Na licu mjesta nalazi se i Tužitelj za maloljetnike. U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti djece i maloljetnika u kaznenom postupku, nismo u mogućnosti dati više informacija – rekla je Adnana Sprečić glasnogovornica MUP-a TK za „Avaz“. 

Priopćenjem su se javili i iz Županijskog Tužiteljstva: "Pomoćnik direktora i nastavnik Engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac grad Nedim Osmanović je jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. On je sa teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat.

Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina ( rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca  prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio,  odbacio je pištolj koji je pronađen bit će  predmet vještačenja.

Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac.

U istragu su uključena dva tužioca. Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u poduzimanje daljih  mjera i radnji u odnosu na dijete.  Odmah je  uključen Centar za socijalni rad,  a u toku su kontakti sa određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem sa djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Poduzimaju se  potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj".