Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje, koronavirus je ozbiljna bolest

Sanjin Musa
Fena

Član Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno
zdravstvo FBiH, Sanjin Musa priopćio je nove podatke o epidemiološkoj slici u FBiH.

U protekla 24 sata u FBiH na Covid-19 su testirana 753 uzorka, od kojih je 25 pozitivno. Ukupno je u FBiH testirano 13 526 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 811 osoba. 

Najviše zaraženih je u HNŽ-u gdje je na Covid-19 pozitivno 238 osoba, u Zeničko-dobojskoj županiji 118, Sarajevskoj 111, Županiji Zapadnohercegovačkoj 83, Tuzlanskoj županiji 81, Unsko-sanskoj 79, Hercegbosanskoj 41, Županiji Središnja Bosna 37, Bosansko-podrinjskoj 20 i Posavskoj županiji 3 slučaja zaraze koronavirusom. 

"Nalazimo se na kraju sedmog tjedna od prvih potvrđenih slučajeva koronavirusa u FBiH, a dva mjeseca su kako imamo potvrđene slučajeve u BiH. Epidemiološka situacije je stabilna i to procjenjujemo na osnovu 14-dnevnog kumulativnog broja slučajeva koji je niži u odnosu na prethodno razdoblje.

Također, i na osnovi činjenice da posljednjih 10 dana imamo ispod pet posto pozitivnost u broju testiranih uzoraka. Na neki način smo upoznati s ovom bolesti koja nije bila poznata do prije par mjeseci. Kada sumiramo naše podatke možemo reći da većina oboljelih ima blage simptome ili su bez simptoma. No, upoznati smo da možemo izazvati i ozbiljne medicinske komplikacije i dovesti do smrtnih ishoda.

Sama činjenica da su u FBiH potvrđena 32 smrtna ishoda govori o ozbiljnosti ove bolesti. Najčešće komplikacije su obostrana upala pluća, zatajivanje organa, respiratorno zatajenje, poremećaj srčanog ritma, bolesti srčanog mišića i dodatne virusne i bakterijske infekcije. Upoznati smo i s njezim epidemiološkim potencijalom, brzinom širenja i kako u vrlo kratkom razdoblju broj pacijenata može prevazići postojeće kapacitete zdravstvenih sustava, čak i u nekim razvijenim zemljama", istaknuo je Član Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Sanjin Musa.

Prema njegovim riječima zahvaljujući mjerama prevencije i mjerama socijalne distance i požrtvovanim radom epidemioloških ekipa na terenu izbjegli smo veliki porast broja oboljelih koji se očekivao da nije bilo ovih mjera već nakon prvih 100 slučajeva.

"Mi nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje, ali treba uzeti u obzir da društvo i sustav moraju nastaviti funkcionirati u potpuno novim okolnostima", naglasio je Sanjin Musa. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.