NASTAVAK SUĐENJA Na sud donesen kineski respirator, vještak prošli tjedan svjedočio o njegovoj uporabi

NASTAVAK SUĐENJA Na sud donesen kineski respirator, vještak prošli tjedan svjedočio o njegovoj uporabi
Klix

Jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću, Fahrudinu Solaku i Jelki Miličević koji su optuženi u predmetu "Respiratori".

Na prošlotjednom ročištu koje je održano nakon skoro tri mjeseca pauze, izlaganje je imao Leandro Pecchi, biomedicinski inženjer i stručnjak za medicinske aparate.

Vještak je po naredbi Tužiteljstva iznio ocjenu respiratora ACM 812A, koji je uvezen u Federaciju BiH u proljeće 2020. godine. Pecchia je naveo da je sam proizvođač iz Kine u uputstvu za upotrebu naveo da se ovaj aparat koristi prilikom transporta, u hitnim slučajevima i da nije navedeno da je namijenjen za jedinice intenzivne njege.

"Da sam ja proizvođač, ja bih to napisao masnim slovima", kazao je vještak.

On je objasnio da su respiratori podijeljeni u klase i da mogu biti korišteni u staračkim domovima, ambulantnim kolima prilikom prijevoza pacijenata, u operacijskim salama, te na intenzivnoj njezi i da su ti aparati najsofisticiraniji, izvijestio je Detektor.

Tisuće "Malina respiratora" uništeno na Floridi jer nisu imali odobrenje za upotrebu

Pecchia je objasnio koji su nedostaci respiratora ACM 812A zbog kojih nije pogodan za intenzivnu njegu pacijenata odnosno za dugotrajno korištenje. Osvrćući se na standarde međunarodnih organizacija i agencija, on je zaključio da ACM 812A ispunjava manje od 50 posto uvjeta za respiratore namijenjene intenzivnj njezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak je potvrdio da je kineski proizvođač "Beijing Aerospace" dobio certifikat i oznaku "CE" od neovisne agencije za kvalitet proizvodne linije, ali da nema certifikata za konkretan aparat.

"Mora biti certifikat za konkretan proizvod ako je viša klasa… Nisam ga mogao pronaći", kazao je Pecchia.

Nisu za intenzivnu njegu 

Kineska tvrtka je tjednima prije kupovine respiratora u FBiH upozorila o njihovoj namjeni Model respiratora HCV 003, koji je prvobitno bio naručen, vještak, kako je objasnio, nije mogao ocijeniti, jer nije imao dovoljno tehničkih podataka. Naveo je da oni koji su napisani također ukazuju na nedostatke.

Obrana je prezentirala dokument u kojem je navedeno da proizvod ima oznaku CE, na što je vještak rekao da su to podaci sa stranice preprodavača i da oni mogu staviti što hoće.

Novalić i ostali se terete za sumnjivu nabavku 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je iz Kine uvezla tvrtka  "F. H. Srebrena malina".

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa zlouporabom položaja ili ovlaštenja te primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Jelka Miličević je optužena za nesavjestan rad u službi.