NASTAVAK SUĐENJA Evo zbog čega je Selmo Cikotić optužen da je oštetio proračun za skoro 10 milijuna maraka

Selmo Cikotić
Ilustracija

Bivšem ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje. Cikotić je optužen za zlouporabu položaja i ovlasti, čime je proračun BiH oštećen za 9,7 milijuna KM.

Na prethodnom ročištu, koje je održano 14. veljače, svjedokinja Tužiteljstva Jelena Kovačević kazala je da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izvršila provjere nakon zaprimljene anonimne prijave, te sačinila zapisnik o počinjenom kaznenom djelu.

Kazala je da je SIPA, gdje je zaposlena od 2007. godine, 2012. godine zaprimila dvije anonimne prijave koje se odnose na viškove i manjkove naoružanja u vojarnama BiH, nakon čega je predmet otvoren.

Optužnica Cikotića tereti da je od 2009. do 2011. zlorabio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao tvrtki "Scout" prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme.

"Cikotić je, kao službena osoba u tijelima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama oštetio proračun BiH i drugome pribavio imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti", stoji u optužnici.