NAŠ, A JEDAN OD NAJBOLJIH PROFESORA SVIJETA "Djecu školujemo da ih razvoze kombijima po Bavarskoj i čuvaju babe po Njemačkoj"

NAŠ, A JEDAN OD NAJBOLJIH PROFESORA SVIJETA "Djecu školujemo da ih razvoze kombijima po Bavarskoj i čuvaju babe po Njemačkoj"
Klix

Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja dobio je nagradu za jednog od najboljih profesora na svijetu. Nagradu Global Teacher Award 2022. primio je u Indiji, a jutros u studiju N1 održao je sebi svojstveno predavanje.

Brojni su kriteriji koje je Zubić ispunio za laskavu nagradu koju je donio u Bosnu i Hercegovinu, a pri procesu nagrađivanja posbeno je bio bitan njegov inovativan pristup obrazovanju tijekom pandemije, kao i promocija obrazovanja, kojoj redovno svjedočimo, piše Akta.

Osim priznanja, kao posebnu nagradu izdvaja putovanje Indijom, na kojem je, kako kaže, mnoge naučio dosta stvari o Bosni i Hercegovini. Tako se i na uručenju važne nagrade, osim na engleskom, prisutnima obratio i na maternjem jeziku, kako bi, kako je rekao, bio pravi ambasador svoje zemlje.

Osim što je odličan ambasador vani, Zubić je i konstruktivni kritičar unutra. Tako je u programu N1 uslijedilo njegovo svojevrsno predavanje s ciljem odgovora na pitanja koja naše prostore muče već godinama: Zašto smo zaglavljeni u obrazovnim sustavima koji ne potiču kritičko razmišljanje i ima li nade za obrazovne institucije iz kojih dopiru snimci zlostavljanja obrazovnih radnika?

"Deset godina uopće ne koristim udžbenik: Kad će u njima biti pandemija, sukob u Ukrajini? Nikad!"

"Mi obrazovanje doživljavamo kao rekreativnu nužnost. U našim učionicama stvari se nisu puno promijenile od sedamdesetih. Tada vam je prozor u svijet bio udžbenik. Kod nas se još uvijek priča o udžbenicima. Ja deset godina udžbenik uopće ne koristim. Što to sada ima u udžbeniku kada vi imate trenutnu infomaciju? Kad će u našim udžbenicima biti pandemija, inflacija, recesija, sukob u Ukrajini – kad će se to dogoditi u našim udžbenicima? Nikad, ni za 30 godina! Kakavo je to ograničavanje nastavnim planom i programom kad se sad nešto događa, primjerice u Turskoj? Trebaju li djeca u gimnaziji to slušati? Pa kad će ako neće tada?", upitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije je, podcrtao je, učenike naviknuti da stvaraju kritički sud i iznose mišljenje.

"S kritičkim sudom razmišljat će i za koga treba glasovati. Ali, treba li to nama, to je pravo pitanje? Obrazovanje je točno tamo gdje oni žele da bude, ništa nije slučajno", rekao je, citirajući profesora Damira Marjanovića, a misleći na vladajuće.

Ništa se nama, naglasio je, nije slučajno desilo u obrazovnom sustavu.

"Nekad imam osjećaj da nas svjesno žele zaglupiti kako bi ostali samo oni koji će se baviti manufakturom i čuvati babe po Njemačkoj. Školujemo li se mi da budemo najamni radnici u Njemačkoj? Da nas kombijima razvoze po Bavarskoj? Jesmo na to spali od države koja je proizvodila sve i svašta? Sad se divimo kad napravimo eurokrem, e to je naše obrazovanje!", naveo je Zubić.

Zagrlite dijete, čuvajte ljude

Izgubio se, dodao je, odnos poštovanja prema radniku u obrazovanju. O tome svjedoči i brutalan snimak zlostavljanja profesorice u Srbiji.

"U toj učionici je grb Republike Srbije. Radnik iza koga stoji grb države je službenik kojeg država štiti. Zato što već 25 godina imate situaciju da radi tko što hoće, da su djeca naučila da se diploma i posao može dobiti i na drugačiji način – onda smo došli i do situacije da kažemo što će meni ta škola i ta žena koja možda vozi Golfa 2 i ima plaću od 500 eura, kad lokalni švercer može više zaraditi", izjavio je.

Ne budu li takvi učenici kažnjeni, naglašava – slijedi milijun sličnih problema. One, nastavio je, koji smatraju da im škola i obrazovanje ne trebaju, od tamo treba i udaljiti.

"Zagrlite dijete. Čuvajte ljude, oni su sve što imamo. Djeco, naučite valorizirati svoj geografski prostor da ga previše ne eksploatirate i ne uništite", poruka je za kraj.