NAROD IMA SRCE Za siroticu sa sarajevskih ulica leglo četvrt milijuna maraka

Dženana Sokolović
Pomozi.ba

U 48 sati od pokretanja apela za majku Dženanu Sokolović-Divović skupili smo četvrt milijuna maraka. Dakle, oko 250 tisuća maraka donirano je od strane 40 tisuća ljudi, što pozivima na broj, što uplatama na račune, kao i putem naše platforme za online donacije, poručuju iz Udruge Pomozi.ba.

Prikupljena sredstva dovoljna su toj izmučenoj ženi osiguraju mirnu budućnost, a budući da se radi o izuzetno velikom iznosu, prebacivanje će se raditi planski kako Dženana više nikada ne bi bila prisiljena da izađe na ulicu i prosi, naveli su iz spomenute Udruge.

"S obzirom na naše dosadašnje iskustvo kada su u pitanju veća sredstva za neku obitelj, gdje smo se nagledali svega i svačega, od pokušaja postojeće i nepostojeće rodbine da se dočepaju dijela sredstava pa do pokušaja zloupotrebe od strane samih korisnika, mi smo razvili mehanizme kako da spriječimo mogućnost bilo kakve zloupotrebe", poručuju iz Udruženja Pomozi.ba.

Kada je u pitanju ovaj slučaj, namjera je bila da se Dženani koliko toliko olakša svakodnevnica, a na temelju prikupljenih sredstava slobodno možemo reći da je osigurana do kraja života, istaknuli su.

Podsjetimo, jednim metkom iz snajpera 1994. godine ubijena je beba u stomaku Dženane Sokolović, a isti metak nakon što je prošao kroz njeno tijelo, usmrtio je i njenog sedmogodišnjeg sina Nermina.

27 godina kasnije, Dženana je na ulicama Sarajeva molila ljude da joj pomognu da preživi.