NAREDNI TJEDNI SU KLJUČNI Bosni i Hercegovini je dano obećanje unutar EU

BiH EU
Twitter

Sve države članice Europske unije žele vidjeti BiH kao punopravnu članicu i stoga očekuju od bosanskohercegovačkih vlasti provedbu reformi koje su pretpostavka za ostvarenje tog cilja, poruka je koju su u utorak zajednički poslali diplomatski predstavnici EU, Švedske i Belgije u Sarajevu.

''Bili to rimski mozaici iz Butmira, bogatstvo sefardske povijesti u BiH, austrougarska arhitektura širom zemlje u spoju stilova centralne i jugoistočne Europe, ili, pak, suvremeniji mural bh. umjetnika Rikarda Druškića u srcu Brisela, Bosna i Hercegovina je, unazad vjekovima, neosporno dio europske kulturne baštine. Sada je vrijeme da se osigura da postane i dijelom Europske unije.

Prošlotjedna odluka Europskog vijeća da preporuči otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo je značajna. Zaključci Europskog vijeća obvezujuće su riječi 27 šefova država i vlada zemalja članica EU. Odluka Europskog vijeća je obećanje da će pristupni pregovori biti otvoreni, kada Bosna i Hercegovina uradi svoj dio posla.

Svi u Bosni i Hercegovini trebaju znati da postoji apsolutna suglasnost svih 27 zemalja članica oko principa da se ova zemlja treba pridružiti Europskoj uniji. Oni koji tvrde da je ova ili ona država protiv ulaska Bosne i Hercegovine u EU apsolutno su u krivu. EU je utemeljena kao mirovni projekt, a ulazak Bosne i Hercegovine u EU bio bi izuzetno značajan i ključan trenutak za europski projekt'', stoji u zajedničkoj kolumni šefa Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, veleposlanika Johanna Sattlera, veleposlanice Kraljevine Španjolske u Bosni i Hercegovini, Maríje Terese Lizaranzu Perinat i otpravnika poslova Veleposlanstva Belgije u Bosni i Hercegovini, Benjamina Sturtewagena.

Neslaganje je stvar taktike

''Neslaganja u stavovima zemalja članica po pitanju Bosne i Hercegovine – izražena u javno dostupnim istupima i dokumentima – više su stvar taktike. Jedni tvrde da je ohrabrenje efikasnije, dok se drugi zalažu za stroži pristup u postizanju reformi. Takva se debata vodi i unutar Bosne i Hercegovine, gdje jedni optužuju Europsku uniju da nije dovoljno stroga, dok nas drugi optužuju za previsoke kriterije.

Važno je i da nema izmjena u standardima koje BiH mora ispuniti. Geopolitičke promjene jesu natjerale EU da strateški i fleksibilnije razmišlja kako potaknuti zemlje s aspiracijama ka članstvu, ali i dalje ostaje obveza preuzimanja desetina tisuća zakonodavnih akata u domaće zakonodavstvo prije nego bilo koja zemlja postane članica.

Dakle, tu su dvije konstante. Jedna je nedvosmislena podrška Europske unije za Bosnu i Hercegovinu unutar EU. Druga je nepromjenjiva činjenica da članstvo u EU dolazi sa standardima i obvezama koje će Bosna i Hercegovina morati ispuniti. Europsko vijeće je zatražilo da Komisija ponovo dostavi izvješće za Bosnu i Hercegovinu do ožujka s osvrtom na to je li BiH postigla neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo kako bi pregovori bili otvoreni. Stoga su tjedni pred nama ključni'', piše u kolumni.

''Europska komisija u svojim izvješćima primjenjuje uravnotežen, objektivan i sveobuhvatan pristup koji uzima u obzir mnoge faktore. Stoga je nemoguće jednostavno i kategorički reći da će uslijediti preporuka za otvaranje pristupnih pregovora ako Bosna i Hercegovina uradi a, b i c. Jednako tako je jasno da će usvajanje važnih reformi u narednih nekoliko tjedana pomoći Bosni i Hercegovini kao argument u prilog otvaranju pristupnih pregovora, a neki drugi, pak, odmoći.

Usvajanjem Zakona o sukobu interesa, Zakona o sudovima i zakonodavstva o elektronskim potpisima u skladu s europskim i međunarodnim standardima osnažila bi se borba protiv korupcije, izgradila veća pravna sigurnost, unaprijedila poslovna klima i dali dobri argumenti da Bosna i Hercegovina zaista napreduje na realizaciji 14 ključnih prioriteta.

S druge strane, nazadovanje po pitanju temeljnih sloboda će oslabiti poziciju Bosne i Hercegovine. Snažno smo pozvali vlasti Republike Srpske da povuku nacrt zakona o tzv. stranim agentima.

Prije dvije godine bilo je nezamislivo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za punopravno članstvo u EU, a potom i uvjetnu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora'', poručili su diplomatski predstavnici EU.

Ne možemo željeti više od domaćih političkih lidera

''U nešto više od dvije godine, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tri puta je posjetila Bosnu i Hercegovinu. Na posljednjem Europskom vijeću odobren je Plan rasta za Zapadni Balkan kojim su za regiju dodijeljene nove dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde eura kredita i to pored već postojećeg Ekonomskog i investicijskog plana (EIP) za Zapadni Balkan koji je omogućio bespovratna sredstva od devet milijardi eura i potaknuo 20 milijardi eura drugih investicija. Europska komisija je samo prošlog četvrtka, u okviru EIP-a, najavila dvije nove vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini vrijedne 63,6 milijuna eura, na Vlašiću i u Poklečanima. Sredstva iz Paketa energetske podrške vrijednog 70 milijuna eura pomoći za ugrožene obitelji u BiH već je stigao u domaćinstva u Republici Srpskoj, dok će u Federaciji BiH novac biti isplaćen u narednim tjednima.

Oni koji tvrde da EU nije zainteresirana da Bosna i Hercegovina bude članica, trebali bi još jednom pogledati novac, energiju i vrijeme koje EU ulaže u podršku ovoj zemlji na njenom putu da postane članica EU. Ali ne možemo mi željeti više od domaćih političkih lidera da Bosna i Hercegovina postane članica EU. Narednih nekoliko tjedana treba dobro iskoristiti'', zaključuje se u kolumni.