Naredni tjedan donosi kišu, snijeg i zahlađenje, a potom i blago zatopljenje

Oblaci nebo Mostar
Hercegovina.info

Danas će se ka nama sa sjeverozapada spuštati hladan front koji donosi naoblačenje i pojavu kiše mjestimično, a uz okretanje vjetra na sjeverozapadni smjer ponovno će i zahladiti, prvo na sjeverozapadu Hrvatske gdje će se dnevni maksimum kretati oko sedam stupnjeva Celzija, dok će na jugoistoku regije biti oko 14 stupnjeva Celzija, priopćio je profesor geografije i meterolog Marko Čubrilo.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za ponedjeljak 22.11.2021. predviđaju pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Hercegovini, na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Poslije podne i u večernjim satima padaline u većini područja. Vjetar slab uglavnom sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od dva do osam, na jugu do 12, a dnevna od sedam do 12, na jugu do 16 °C.

U utorak 23.11.2021., pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu Bosne. Na planinama sa slabim snijegom. Poslije podne padaline slabe i prestaju. Jutarnja temperatura od dva do osam, na jugu do 11, a dnevna od četiri do 10, na jugu do 13 °C.

Čubrilo za utorak predviđa svugdje hladnije, ponegdje uz slabe padaline, uglavnom nad središnjim predjelima, a obzirom na zahlađenje u planinskim predjelima preko 800 mnv može biti vlažnog snijega, prenosi B92. Poslije podne na sjeveru rezvedravanje i nad ovim predjelima bi u srijedu ujutro moglo biti mraza do -4 stupnja Celzija. U srijedu tijekom dana malo do umjereno oblačno i suho uz dnevni maksimum od sedam do 13 stupnjeva Celzija.

FHMZ za srijedu 24.11.2021. predviđa jutro i veći dio prijepodneva umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama i uz riječne tokove. U ostatku dana u većem dijelu djelimično razvedravanje. Jutarnja temperatura od -1 do tri, na jugu od pet do osam, a dnevna od četiri do osam, na jugu do 13 °C.

U četvrtak 25.11.2021., pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od nula do pet, na jugu do devet, a dnevna od osam do 13, na jugu do 16 °C.

Od četvrtka, tvrdi Čubrilo, slijedi razvijanje prostranog ciklona nad Sredozemljem u čijem će se toplom sektoru ka nama početi premještati osetno topliji zrak sa juga te će u četvrtak uz jačanje južnog vjetra biti promjenjivo oblačno uz maksimume od devet do 17 stupnjeva Celzija. Krajem dana na jugu i jugozapadu regije kiša, a duž Jadrana i pljuskovi.

U petak pogoršanje uz kišu, a poslije podne i manje zahlađenje tako da bi na planinama preko 900 mnv moglo biti i prolaznog snijega. Vjetar prvo južni, a zatim u okretanju na sjeverozapadni. Dnevni maksimum od šest na sjeverozapadu do oko 16 na jugoistoku regije.

"Zatim ponovno jačanje južnog vjetra uz otopljenje i u subotu će jugo, topla košava i južni vjetar na planinama povremeno biti i olujni, dok će preovladavati promjenjivo oblačno vrijeme uz povremenu kišu, posebno na jugu regije. Dnevni maksimum ponegdje i oko 18 stupnjeva Celzija".

Oko 29. studenog se i dalje simulira probijanje osjetno hladnijeg zraka i do naše regije uz okretanje vjetra na sjeverozapadni smjer i jače zahlađenje koje bi moglo biti dovoljno snažno da uvjetuje pojavu vlažnog snijega ponegdje i u nizinama regije. Oko 30. studenog bi dnevni maksimum trebao biti od jedan do šest stupnjeva.

"Dalji razvoj sinoptike još nije sasvim jasan, ali za sada djeluje da bi se nastavilo nestabilno vrijeme uz česta pogoršanja, otopljena i zahlađenja. Poslije prijatne nedjelje, pred nama je tipičan jesenji tjedan gdje će se smjenjivati kiša, sunce, zahlađenje, otopljenje, planinski snijeg i jak vjetar", napisao je meteorolog u svojoj objavi na Facebooku.