NAREDBE ZA ŽZH Organizatori svadbi moraju dostaviti popise gostiju, a MUP i inspekcija pojačavaju nadzor

Covid maska
Pixabay

U kino dvorani u Grudama je održana sjednica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi na kojoj su osim članova Kriznog stožera sudjelovali i ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke Nikica Tomas, komesar policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke Milan Galić i novoimenovana v.d. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke epidemiologinja Andrea Jurić, dr. medicine.

Na sjednici je razgovarano o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te je donesena Naredba prema kojoj se između ostalog naređuje MUP-u Županije Zapadnohercegovačke i županijskoj Upravi za inspekcijske poslove da pojačaju nadzor nad provedbom naredbi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Naređuje se organizatorima skupova u zatvorenom prostoru (svadbi, pričesti, krizme i sl.) da dostave Zavodu za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke popis gostiju s imenom i prezimenom i brojem telefona, te rasporedom sjedenja najkasnije 48 sati prije održavanja skupa, navedeno je u priopćenju resornog ministarstva.

Osim toga, zabranjuje se ulazak u zatvoreni javni prostor bez pravilno stavljene zaštitne maske. Za provedbu ove mjere zadužena je odgovorna osoba fizičkog ili pravnog subjekta. MUP ŽZH se zadužuje da poduzima mjere iz svog djelokruga kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju provedbe mjere i sprječavanja širenja covid-19, a što uključuje podnošenje prijava protiv poćinitelja koji ne izvršavaju naredbe Kriznog stožera.

Upravi za inspekcijske poslove se naređuje da sukladno svojim ovlastima poduzimaju mjere u koje je uključeno kažnjavanje novčanim kaznama sukladno zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ali i podnošenje kaznenih prijava protiv počinitelja koji ne izvršavaju naredbe Kriznog stožera.

Ove naredbe će se primjenjivati od 15. kolovoza i vrijedit će narednih 14 dana, a nakon isteka roka Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH će sagledati epidemiološku situaciju i sačiniti procjenu rizika.