NARANČASTI METEOALARM Kiša, grmljavina i jak vjetar u dijelovima BiH

narančasti meteoalarm,BIH,FHMZ

Za veći dio Bosne i Hercegovine meteorolozi najavljuju kišu, grmljavinu i pojačan vjetar, te moguću tuču, a izdano je narančasto upozorenje

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS priopćeno je da se najjači udari vjetra, više od 80 kilometara na sat, očekuju u široj regiji oko rijeke Save.

narančasti meteoalarm,BIH,FHMZ

Narančasto upozorenje odnosi se na zapadna, sjeverna, centralna i istočna područja, priopćili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz jače pljuskove, lokalno može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom.

Uz grmljavinu se očekuje vjetar brzine 45 do 65 kilometara na sat.

Stanovništvo se upozorava na smetnje i krhotine koje nosi vjetar, te moguće prekide u opskrbi električnom energijom.

Iz FHMZ poručuju: Budite spremni na žestoke oluje sa grmljavinom i zaštitite sebe od udara groma. Može doći do oštećenja imovine i drveća. Iznenadna poplava, udari vjetra i grad su mogući. Može se očekivati poremećaj u transportu i aktivnostima na otvorenom.

Današnja progonoza po regijama:

Livno

22.7.2023. od: 13:00 do: 18:00
Udari vjetra između 40 i 60 km/h.
BUDITE SVJESNI. Budite u tijeku sa aktualnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.
Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.
od: 00:00 do: 23:59
Grmljavinsko nevrijeme. Poduzmite mjere opreza i pratiteprognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom.
Budite spremni na žestoke oluje sa grmljavinom i zaštitite sebe od udara groma. Može doći do oštečenja imovine i drveća. Iznenadna poplava, udari vjetra i grad su mogući. Može se očekivati poremećaj u transportu i aktivnostima na otvorenom.

Mostar

22.7.2023. od: 13:00 do: 18:00
Udari vjetra između 40 i 60 km/h.
Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.
Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.
22.7.2023. od: 00:00 do: 16:59
Najviša dnevna temperatura između 33 i 38°C.
Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom.
Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa.

Trebinje

22.7.2023. od: 11:00 do: 19:00
Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 36°C.
Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.
Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe.