NAPUHANE CIJENE NEKRETNINA Za stan od 50 kvadrata potrebno između 110 i 244 prosječnih bh plaća

stanovi izgradnja

Kupovina nekretnine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine trenutno je mnogima nezamisliva. Gledajući posljednje podatke o prosječnim isplaćenim neto plaćama Agencije za statistiku BiH, zaposlenicima u oblasti informacija i komunikacija potrebno je 110 plaća za stan od 50 kvadrata u Sarajevu. Radnicima prerađivačke industrije ta brojka penje se na 203 plaće.
Posljednji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH za travanj 2023. godine iznosila 1.241 KM. U odnosu na mjesec ranije prosječna plaća je nominalno pala za 1,5 posto, a realno za 1,6 posto.

Na godišnjoj razini plaće su rasle 14,6 posto. "Istodobno je usporio i godišnji porast na razini tromjesečnog prosjeka, što bi moglo označiti da trend snažnog nominalnog rasta plaća ipak gubi na tempu", ističe analitički tim Bloomberg Adrije.


Međutim, bitnije je da se zbog oštrijeg usporavanja inflacije znatno ubrzava realni porast neto plaća, ističu naši analitičari, pri čemu je na bazi tromjesečnog prosjeka godišnji porast iznosio 4,5 posto, najviše od početka 2021. godine. "Takva dinamika dat će barem kroz drugi kvartal podršku osobnoj potrošnji."

"To je, naime, pokazano i drugim visokofrekventnim podacima – u trgovini na malo BiH bilježi godišnje stope rasta na niskim dvoznamenkastim razinama, čime znatno premašuje trendove u ostatku Adria regije, gdje se većinom bilježi realni pad u trgovini na malo ili u najboljem slučaju jedva niski jednoznamenkasti rast", dodali su analitičari.

Maloprodaja u Adria regionu početkom ove godine pokazala je mješovitu sliku, pri čemu je u prvom kvartalu u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji i dalje rasla, u Hrvatskoj je stagnirala, a u Sloveniji i Srbiji je pala, pokazuje najnovija analiza Bloomberg Adrije.

No, investicija poput nekretnine u Sarajevu je za mnoge samo želja. Prema posljednjim podacima, prosječna cijena kvadrata stana u Sarajevu je 4.000 KM (2.000 eura). Uzimajući ukupnu prosječnu neto plaću za travanj i prosječnu cijenu kvadrata stana dolazimo do zaključka da je za jedan kvadrat potrebno izdvojiti tri pune prosječne neto plaće.

Prosjek varira od djelatnosti do djelatnosti. U oblasti informacija i komunikacija zabilježena je najviša prosječna neto plaća u travnju ove godine. Najniža je zabilježena u oblasti djelatnosti pružanja smještaja. Uposlenici u oblasti obrazovanja imaju plaću u prosjeku 1.270 KM.

Cijena stana od 50 metara kvadratnih u prosjeku u glavnom gradu BiH iznosi 200.000 KM (100.000 eura).
Vodeći se istom metodom kao ranije, uposlenik s prosječnom plaćom u oblasti informacija i komunikacija treba izdvojiti 110 prosječnih neto plaća. Ukoliko imate prosječnu plaću iz oblasti djelatnosti pružanja smještaja, potrebne su vam 244 plaće. Dakle, potrebno vam je nešto više od 20 godina plaća.
Ukoliko radite u prerađivačkoj industriji i imate prosječnu plaću za tu oblast, potrebno je da izdvojite 203 plaće. Za stan od 50 kvadrata tako vam je potrebno nešto manje od 17 godina punih iznosa plaće iz travnja 2023. godine.

Haris Kadić iz Agencije za promet nekretninama StanPromet kaže da tržište nekretnina u Sarajevu konačno može porediti sa Zagrebom, Beogradom, Podgoricom ili Ljubljanom. Cijene su na povijesnoj razini što se tiče i starogradnje i novogradnje, "opravdane raznim ulaganjima, načinima gradnje i lokacijama."
"Investitori su prepoznali potrebe ljudi‚ a interesantno je da puno veći broj ljudi dolazi u Sarajevo nego što odlazi iz njega", dodao je. "Psihološki faktor modernog društva dovodi do toga da se kupuju stanovi bukvalno za djecu koja imaju pet godina." 

Nakon zastoja u novogradnji u posljednje dvije-tri godine, dodaje, sada se ponovo gradi i imamo nekoliko velikih projekata u centru grada, kao i u dijelovima poput Otoke, Stupa, Ciglana. S obzirom na to da će ti projekti biti gotovi za dvije-tri godine, kupci posežu i za nekretninama koje već postoje.

"Potražnja je puno veća od ponude i Sarajevu sada sigurno fali pet tisuća novih stambenih jedinica kako bi se zadovoljilo samo tržište", naglašava Kadić.