NAPAD NA SVATOVE ZBOG ZASTAVE Hrvatski veleposlanik u BiH uručio prosvjednu notu

NAPAD NA SVATOVE ZBOG ZASTAVE Hrvatski veleposlanik u BiH uručio prosvjednu notu
Ilustracija

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić uručio je danas ministarstvu vanjskih poslova BiH prosvjednu notu zbog nedavnog fizičkog napada na državljane Hrvatske i na simbole hrvatskog naroda u BiH.

Kako je navedeno u priopćenju ministarstva vanjskih poslova BiH, prosvjednu notu veleposlanik Sabolić uručio je pomoćniku ministrice Frani Planiniću, a u njoj je iskazana zabrinutost zbog fizičkog napada uz prijetnju oružjem na pripadnike hrvatskog naroda u BiH, državljane Republike Hrvatske i simbole hrvatskog naroda u BiH, 30. listopada 2022. godine u mjestu Lončari na magistralnoj cesti Tuzla - Orašje, području entiteta Republika Srpska, prenosi Hina.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Planinić najavio je kako će prosvjedna nota biti upućena relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i sankcioniranja počinitelja.

Dvojica Srbina su zaustavila svadbenu kolonu s hrvatskom zastavom

Prosvjedna nota odnosi se na izgred u kojem su dvojica muškaraca srpske nacionalnosti automobilom zapriječila prolazak svadbenoj koloni u kojoj je bila istaknuta zastava hrvatskog naroda. Zastavu su oteli i polomili, a jednog od putnika iz kolone, koji se taj dan planirao oženiti, jedan od napadača udario je drškom pištolja po glavi i nanio mu ozljede.

Iz policijske postaje u mjestu Pelagićevo potvrdili su kako su zbog ovog incidenta identificirali i priveli dvojicu napadača protiv kojih su podnijeli kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda. Osobe iz svadbene kolone su kao napadače identificirale Cvijana Cvijanovića i Sinišu Stevanovića. Ovaj su napad osudili i iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koordinacije političkih stranaka u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govor mržnje, netrpeljivost i nasrtaji na hrvatske simbole u BiH, uključujući i RS, su apsolutno neprihvatljivi i trebaju biti primjereno kažnjeni", navode iz HNS-a.