NAPAD NA NOVINARE I LGBT AKTIVISTE Nagrnulo 30 huligana, policija nije htjela pomoći

policija rs

Tijekom napada na novinare i aktiviste "Povorke ponosa" policija nije ni pokušala zaustaviti nasilnike. Napadnuti aktivisti su saslušani, no nitko nije priveden, javlja Žurnal. 

Grupa huligana napala je novinarke i aktiviste Povorke ponosa. Događaj koji je trebao biti održan u organizaciji tog neformalnog volonterskog kolektiva, koji okuplja aktiviste i aktivistkinje iz cijele BiH, jučer je zabranila banjolučka policija. Nekoliko njih okupilo se sinoć u prostorijama Transparency Internationala u BiH, nakon čega je stigla policija i tražila da se raziđu, a potom su došli i huligani ispred zgrade.

„Transparency international“ je Organizacijskom odboru „Bh. povorka ponosa“ i banjolučkom udruženju ’Geto’ ustupio svoje prostorije da bi mogli da održe sastanak večeras u Banjaluci. Aktivisti su se okupili u našim prostorijama, a onda je stiglo upozorenje iz policije da se grupa huligana sprema da ih napadne“, izjavila je izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić za Žurnal.

Dodala je da su se nakon policijskog upozorenja aktivisti spremali da napuste prostorije TI-a, a da su u međuvremenu huligani već stigli do zgrade, opkolili je sa svih strana i počeli da fizički nasrću na ljude koji izlaze iz zgrade.

Novinarka Vanja Stokić i snimatelj Ajdin Kamber bili su ispred prostorija TI.

„Bilo oko 30 huligana. Razbježali smo se. Mene su stigli i bacili preko jednog zida, ozlijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu razbili bocu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su, kada sam se umiješala između njih da se sakrijem, rekli huliganima da ja nisam njihova! Ajdin i ja smo uspjeli pobjeći do vozila i kružili smo tražeći ostale kolege. Ugledali smo patrolu policije i rekli im da tuku ljude u blizini, da bi nam oni odgovorili da s tim ništa nemaju“, kazala za Žurnal Vanja Stokić.