NAORUŽAVAMO SVIJET Raste izvoz oružja i streljiva iz BiH

NAORUŽAVAMO SVIJET Raste izvoz oružja i streljiva iz BiH
Ilustracija

Izvoz oružja i streljiva iz BiH ide uzlaznom putanjom, pa je samo za pet mjeseci ove godine prema inozemstvu transportirano skoro dva milijuna kilograma te vojne opreme, u vrijednosti većoj od 70 milijuna maraka.

Da plasman naoružanja raste, potvrđuju i uporedni podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. "Za pet mjeseci prošle godine izvezeno je 1,69 milijuna kilograma naoružanja i streljiva, za koje je izdvojeno 65,47 milijuna maraka", kazali su 'Glasu Srpske' u UNO.

Prema statističkim podacima, najviše naoružanja u ovoj godini iz BiH završilo je u Saudijskoj Arabiji, SAD, Egiptu, te Njemačkoj, Austriji, Italiji, Nizozemskoj, Turskoj, Češkoj, ali i Srbiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o uvozu vojne opreme na domaće tržište, tu su brojke neznatne u odnosu na izvoz, jer je za pet mjeseci na domaće tržište stiglo svega 117.937 kilograma naoružanje i streljiva u vrijednosti od 6,10 milijuna maraka. Podaci za isto razdoblje lani pokazuju da uvezene količine imaju trend blagog pada, ali da je vrijednost nešto veća, prenose 'Nezavisne novine'.

Direktor Tehničkog remonta Bratunac (TRB) Slavenko Ristić ističe da povećan plasman naoružanja i streljiva iz BiH oslikava samo događanja u svijetu zbog sukoba u Ukrajini.

"Ti podaci su logični. U obzir treba uzeti ono što se događa u Ukrajini i na neki način svi se spremaju za rat. Ljudi se plaše jedni drugih. Europska zajednica nema jasno definiranu politiku. Pored toga, sve članice Europske unije intenzivno pokušavaju doći do vojne opreme, naoružanja i drugih sredstava. Sve to se odražava i na namjensku industriju BiH, Srbije i zemalja u regiji", kazao je Ristić 'Glasu Srpske'.

Naglasio je da oni kao kompanija nemaju poseban rast proizvodnje, te da su orijentirani prema tržištima Bliskog istoka i Afrike. Ristić navodi da u ovoj situaciji koja pogađa svijet nastoje da budu nepristrasni.

"Ne dolijevamo ulje na vatru koja zahvata europsku zajednicu. S druge strane, kao gospodarstvenika me raduje svaki uspjeh domaće namjenske industrije", dodao je Ristić. Prema njegovim prognozama, trend rasta plasmana naoružanja i streljiva iz BiH bit će nastavljen.

"Očekuju se ugovori i potražnja za vojnom opremom sa svih strana", naveo je Ristić i dodao da vlada i velika potražnja za vojnim uniformama, te obućom i svim drugim proizvodima iz namjenske industrije. "To je odraz svih političkih događanja u svijetu", zaključio je Ristić.

Poduzeće TRB je u jesen prošle godine, zajedno sa dužnosnicima Srpske, najavilo da će graditi tvornicu u Banjoj Luci ili njenoj okolini. Plan je bio da gradnja tvornice počne krajem prošle godine, ali to se nije dogodilo.

"Riječ je o projektu gradnje tvornice koja bi proizvodila sitno streljivo. Lokacija za tvornicu još nije potvrđena. Ostajemo posvećeni tom projektu. Formirali smo kompanije 'Pentagon' i 'TRB Republika', koje treba da realiziraju tu investiciju. Smatram da ćemo u ovoj godini zajedno sa Vladom RS naći snage i mogućnosti, u odnosu na sve otežavajuće okolnosti koje su nas snašle, da napravimo tvornicu koja bi trebals zaposliti od 200 do 300 ljudi", naveo je Ristić.