NAKON VULKANSKE ERUPCIJE Svećenik i teolog napravili božićne jaslice od vulkanskog pepela i lave

las palmas, vulkan, cumbre vieje, jaslice, Božić, svećenik

Domingo Guerra, svećenik u crkvi u mjestu Tajuyi na Kanarskom otočju i Ruben Lopez, geolog sa španjolskoga Geografskog instituta upotrijebili su vulkanski pepeo i komadiće stvrdnute lave iz još uvijek aktivnog vulkana Cumbre Vieja za izradu božićnih jaslica u mjesnoj crkvi.

"Željeli smo obilježiti gotovo tromjesečni suživot s vulkanskom erupcijom i u ovo blagdansko vrijeme, kada bi oko nas trebao vladati božićni ugođaj oraspoložiti stanovnike koji su zabrinuti i žalosni", rekao je Lopez (42), dodavši da je Tajuya od vulkana udaljena samo tri kilometra i da se odande još uvijek čuju eksplozije. 

Svećenik Guerra (65) je kazao da je, zajedno s geologom Lopezom došao na zamisao da materijal za jaslice potraže u područjima prekrivenim lavom i vulkanskim stijenama. 

las palmas,vulkan,cumbre vieje,jaslice,Božić,svećenik

U jaslicama ispred glavnoga oltara kolijevka za Isusa postavljena je na grumenčićima crne lave, vulkanske stijene čine pozadinu, a vulkanski pepeo razasut je oko trojice mudraca, Gašpara, Baltazara i Melkiora.

Riječ je o najduljoj erupciji vulkana Cumbre Vieje u povijesti Kanarskog otočja otkad o vulkanskoj aktivnosti postoje zapisi (1500. godina).

Vulkan je aktivan od 19. rujna, a njegova vulkanska aktivnost premašila je onu vulkana Tajuye koji je 1585. godine bio aktivan 84 dana.

Podaci Copernicusa, europskog programa za satelitsko promatranje Zemlje ukazuju na to da su pepeo i lava iz Cumbre Vieje za 85 dana uništili 2910 objekata, većinom stambenih, a na 150 zgrada je nastala djelomična šteta. Tisuće stanovnika bile su primorane na evakuaciju. Vulkan je dosad izbacio više od 94 milijuna kubičnih metara lave.