NAKON SVEGA ŽELE SPALJIVATI I RDF OTPAD "Dovoljno što svakodnevno gutamo prašinu, štitit ćemo naše živote"

RiTE Gacko
Hercegovina.info

Ispitivanje mogućnosti spaljivanja RDF otpada u termoelektrani Gacko, izazvalo je oštro protivljenje građana i sindikata RiTE koji smatraju da je to nedopustivo i pogubno za stanovništvo koje godinama živi u prašini i pepelu. Inače, RDF je gorivo proizvedeno od različitih vrsta otpada kao što je komunalni, čvrsti otpad, industrijski otpad ili komercijalni otpad.

U Sindikatu RiTE Gacko kažu da je namjera rukovodstva RiTE da spaljuje RDF otpad u kotlu Termoelektrane nedopustiva jer pogon ne zadovoljava tehničko-tehnološke uvjete a pogotovo ne zadovoljava ekološke uvjete.

"Smatramo da je dovoljno što svakodnevno gutamo prašinu s rudnika i pepeo s dimnjaka Termoelektrane i da golim životima trebamo zabraniti spaljivanje RDF otpada čiji sastav nije u potpunosti poznat, a po službenim podacima u njemu se nalaze i teški metali od kojih su mnogi kancerogeni“, kaže se u priopćenje Sindikata RiTE Gacko koji potpisuje Željko Tepavčević.

RiTE Gacko

U priopćenju se dodaje kako su u Sindikatu zgroženi činjenicom da je načelnika Gacka i predsjednika Skupštine općine Gacko baš briga za ovu potencijalnu ekološku katastrofu pa se nisu ni udostojili odgovoriti na njihov dopis i iznijeti svoje stavove i mišljenja po ovom pitanju.

"Ukoliko se Uprava RiTE Gacko odluči na bilo koji korak ili na pravljenje skladišta za RDF otpad ili sagorijevati ga u kotlu Termoelektrane s pravom ćemo im dati epitet "Ubojica naroda Gacka", a ovim putem obavještavamo sve da nećemo iskoristiti samo sindikalne vidove borbe nego i sve druge kako bismo zaštitili živote nas, naših obitelji i naše djece“, jasni su u Sindikatu.

Direktor RiTE Gacko Maksim Skoko za Al Jazeera Balkans, istaknuo je da je Uprava RiTE Gacko poduzela niz aktivnosti na provjeri mogućnosti sagorijevanja ovog goriva u kotlu kao i da pozitivno mišljenje o tome treba dati niz institucija, od Ministarstva rudarstva i energetike, preko ministarstava zdravlja i ekologije, Zavoda za zdravstvo, Komisije za energetiku pa do lokalne zajednice.

RiTE Gacko

“Nikakvog spaljivanja nema ukoliko sto posto nije ekologija zadovoljena. Zdravlje ljudi i ekologija je na prvom mjestu. Radimo odgovarajuće analize. Za takav jedan proces potreban je niz rekonstrukcija na čitavom sustavu Termoelektrane. Onda se postavlja pitanje ima li to uopće smisla?“, rekao je Skoko.

Zbog nekvalitetnog uglja i neugrađenih filtera danas je ova Termoelektrana jedan od najvećih zagađivača u zemlji i šire. Ono što je sigurno jeste da će stanovnici Gacka u narednih 40 dana ipak moći disati punim plućima jer je u tijeku redovan godišnji remont tako da RiTE Gacko nije trenutno u funkciji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.