NAKON ŠTO JE UHIĆEN Suspendiran predsjednik Suda BiH Ranko Debevec

Ranko Debevec
Fena

Prvostupanjska komisija Visokog i tužiteljskog vijeća prihvatila je danas prijedlog Ureda disciplinskog tužitelja da suspendira uhićenog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, potvrđeno je za N1. Na ovu odluku Debevec ima pravo žalbe.

Debevec je uhićen u ponedjeljak zajedno s bivšim direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem. Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja.

Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić održao je konferenciju za novinare na kojoj je priopćio razloge uhićenja.

“Do sada su prikupljeni dokazi da su dvojica osumnjičenih počinila kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivali suce Suda BiH i zaposlene radnike Tužiteljstva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužiteljstva BiH i Suda BiH”, rekao je Kajganić.

Podsjetimo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u jutarnjim satima 19. 12. 2023. godine, uputilo je Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) obavijest u kojoj ga informira o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH. Odmah po prijemu navedene obavijesti, u skladu s nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, ista je proslijeđena u rad Uredu disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sustav DK CMS je odredio prvostupanjsku disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja je donijela odluku.