NAKON ŠTO JE NIJEMAC OGOLIO ISTINU Sarajevo očekivano na aparatima, no što ćemo s Banja Lukom

Milorad Dodik
DW

Nakon što je novi visoki predstavnik u BiH, Nijemac Christian Schmidt rekao golu istinu – „Željko Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci“ sarajevska neboderska politika, sasvim očekivano - završila je na aparatima. No, pitanje je kakva je banjolučka, ili beogradska politika prema visokom predstavniku koji će, kako se sada čini, objektivno sagledavati stvari u BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ne priznaje visoke predstavnike, pa ni Schmidta, a da je realni, a ne dokazano uskogrudni partner Hrvatima sada bi Scmidtu otvorio malo prostora.  

Scmidt se danas sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučićev ured za odnose s javnošću priopćio je da je Vučić Schmidtu poručio da od njega očekuje nepristran i izbalansiran pristup "budući da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano prosmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regiji".

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH. On je iskazao stajalište da bi narodi u BiH trebali odlučiti o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Kako se navodi, Vučić i Schmidt su razmijenili mišljenja o trenutačnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Europskoj uniji. Jesu li pričali o Miloradu Dodiku, koji je prije mjesec dana izjavio da novi visoki predstavnik neće biti prihvaćen u RS-u u priopćenju se ne navodi. Sudeći po dosadašnjim postupcima, Dodik će ostati na tragu te izjave, koliko god to ne odgovaralo bilo kome, u ovom slučaju Hrvatima.

Željko Komšić, koji ne samo da uzurpira Predstavništvo, onemogućava i pozitivnu političku utakmicu u hrvatskom korpusu, koji se okrupnjava da suzbije upravo njega kao uzurpatora, najavio je još jednu kandidaturu. Tako bi iduće jeseni, ukoliko ne dođe do nužnih promjena izbornog zakona, mogli gledati već nekoliko puta gledan film.