NAKON SASTANKA S IZVOĐAČIMA RADOVA Iz JP Autoceste FBiH tvrde da most Počitelj nije ugrožen

Most Počitelj

Nakon što se u medijima pojavila fotografija na kojoj se vide pukotine na Mostu Počitelj, koji još nije ni pušten u promet, iz JP Autoceste, koje je naručitelj projekta sazvan je hitan sastanak sa predstavnicima drugih subjekata uključenih u izgradnju ovog projekta.

"Most Počitelj, jedan od najznačajnijih projekata na Koridoru Vc, ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost", tvrde iz JP Autoceste FBiH nakon danas održanog sastanka.

Sastanak je održan na inicijativu JP Autoceste FBiH kako bi se dobila potpuna informacija o nastalim pukotinama na jednom segmentu, dužine 4,75 m, od gotovo 200 segmenata na mostu te da se usuglasi plan otklanjanja nastalih oštećenja. Zaključak je da se u sljedećih deset dana inteziviraju radovi na otklanjanju ovih nedostataka.

Most Počitelj

Pored v.d. direktora investitora, Denisa Lasića, sastanku su prisustvovali i predstavnici izvođača, konzorcija Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, predstavnici podizvođača, firme Hering d.d. Široki Brijeg, te predstavnici nadzornog organa talijanske kompanije IRD Engineering, koja vrši nadzor nad cijelom dionicom Počitelj – Zvirovići i predstavnici projektanta IPSA Institut d.o.o. Sarajevo.

JP Autoceste FBiH kao investitor je potpisao ugovor o građenju sa konzorcijem spomenutih kompanija koji bi, nakon što je most Počitelj u dužini od 980 m spojen rasponskom konstrukcijom početkom srpnja, trebao biti završen i pušten u promet do kraja godine.

Tijekom izvođenja radova na mostu Počitelj došlo je do oštećenja (pojave pukotine) na donjoj ploči segmenta 15 mosta između stubova S3 i S4, prilikom izvođenja radova na prednaprezanju 2. faze polja 4.

Tehničkim rječnikom, prema izvršenim analizama, pokazuje se da manje promjene u geometriji kablova mogu dovesti do značajnih povećanja napona zatezanja u betonu. Nepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove tokom izgradnje stvaraju radijalne skretne sile koje mogu dovesti do problema ili pojave naprslina lokalnog karaktera.

“Uzimajući u obzir da je izvođenje glavnih radova na mostu Počitelj još uvijek u tijeku, pojava ovakvih nedostataka nije neuobičajna imajući u vidu veličinu i kompleksnost projekta. Nadzorni inžinjer može odrediti izvođaču da ukloni i ponovo izvede bilo koje radove koji nisu u skladu s Ugovorom. U tom slučaju, izvođač će izvesti i dovršiti radove u skladu s Ugovorom i u skladu s uputama nadzornog inžinjera, odnosno otkloniti sve eventualne nedostatke na radovima.

U skladu sa Ugovorom izvođač radova je odgovoran za primjerenost, stabilnost i sigurnost svih aktivnosti na gradilištu i svih metoda građenja. JP Autoceste FBiH će nakon tehničkog prijema preuzeti projekt sa isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima u skladu sa svim pravilima struke”, kazao je Lasić.

Podsjećamo, u ime investitora, ugovor s izvođačima radova potpisao je Adnan Terzić, koji je do lipnja 2021. godine bio direktor poduzeća Autoceste Federacije BiH. Planirani završetak radova bio je ožujak 2022.

Most Počitelj dio je Koridora Vc koji Bosnu i Hercegovinu treba povezati s Hrvatskom i Mađarskom. Najavljen je kao jedan od najzahtjevnijih projekata na dijelu tog koridora na području BiH. Dug je skoro kilometar i visok 100 metara.