NAKON OBILNIH PADALINA Na Trebižatu dežuraju ekipe, a u Konjicu poplave

Konjic Trebižat
Ilustracija

Zbog velike količin

e padalina tijekom noći, u Konjicu je danas alarmantno stanje. Poplavljeno je nekoliko objekata, a morali su intervenirati i vatrogasci koji su ispumpavali vodu. Do poplava je došlo do izlijevanja oborinskih voda. 

"U Konjicu do poplave došlo zbog bujičnih tokova koji su došli sa strane. Pod vodom je cesta prema Glavatičevu, odnosno Boračkom jezeru. Civilna zaštita radi na raščišćavanju. Tu redovno dolazi do poplave budući da bujice dođu s lijeve strane obale Neretve te se spuste. Od Neretve nije, ona se nije izlila i ne treba se plašiti", kaže za Hercegovina.info rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković.

Konjic Trebižat

No, zato su na Trebižatu proglašene izvanredne mjere od poplava. 

"Na Trebižatu imamo dežuranje. Sinoć smo proglasili redovne mjere obrane od poplava, pa smo odmah nakon dva sata proglasili i izvanredne. Ukoliko je na vodomjernoj stanici na Humcu vodostaj 330 centimetara onda proglašavamo izvanredne mjere od poplava. Sada je vodostaj 353 centimetra. Na najkritičnijem mjestu smo postavili vreće s pijeskom. Voda je sigurno na 40 centimetara do dna vreća", ističe Nurković.

Konjic Trebižat

On dodaje da iako se Humac "drži", da je vodostaj u laganom padu.

"Moram isto tako reći da vodostaj postupno pada. Uzvodno imamo u Grabovom Vrilo vodomjernu stanicu i Peć Mlini nizvodno. Tu su brojke postepeno u padu iako prognoza za poslijepodnevne sate kaže da bi trebalo pasti 20 litara kiše, ali jutros je bilo do 40 litara. Očekujemo još jedan mali "udar" večeras, no uvjeren sam da ćemo to riješiti".

"Na terenu su Civilna zaštita, GSS, JP Parkovi i tvrtka TD Companyja koja nam vrši tekuće održavanje", kazao je Nurković.

On je i dodao kako je hidroelektrana sinoć Peć Mlini posve zatvorena.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.