Nakon Mostara, porezni inspektori 'pročešljali' i Međugorje i Čitluk

... i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zapečatili šest objekata. Kako se navodi u priopćenju Porezne uprave Federacije BiH, inspekcijskim nadzorom su obuhvaćeni ugostiteljski objekti kao i pansioni za koje prema obavještajno istražnim podacima postoje saznanja da rade bez odobrenja, ne poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i da angažiraju neprijavljene radnike.

U Čitluku su zapečaćeni su: UR "Rio", zbog neposjedovanja fiskalnog uređaja i UR caffe "Deep" zbog angažiranja jednog neprijavljenog radnika i neevidentiranja prometa. Zbog rada bez odobrenja nadležnog organa u Međugorju su zapečaćeni pansioni: "Flowers" ul. Put za Križevac b.b., "Mario" ul. Put za Čapljinu, "Lucija Marija" ul. Biakovići b.b i pansion "Jarkić".

Kontrole su izvršene na osnovu prijava građana i radnika koji sami prijavljuju svoje poslodavce zbog nerješenog radno pravnog statusa, te obavještajno istražnih podataka inspektora Porezne uprave. Također, pri odabiru obveznika za kontrolu korištene su službene evidencije iz aplikacije fiscal o ažurnosti dostavljanja dnevnih izvještaja o evidentiranom prometu na server Porezne uprave Federacije, realnosti iskazanih podataka o ostvarenom prometu, kao i podataka o reklamiranom prometu.

U tijeku kontrole inspektori su u šest objekata utvrdili nepravilnosti zbog kojih su bili ispunjeni uvjeti za zatvaranje. Međutim, objekti nisu zatvoreni, jer su u objektima smješteni gosti koji su koristili usluge noćenja, zbog čega su izdana rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. Postupak zatvaranja objekata bit će nastavljen ukoliko navedeni porezni obveznici ne otklone utvrđene nepravilnosti u roku 24 sata. Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti su izdata za šest poreznih obveznika- pansiona u Međugorju.

To su: "Guest House Jabuka" ul.Tromeđa b.b., "Maglica", "Ivanka Barač" ul. Put za Međugorje b.b., "Mercy" ul. Put za Međugorje b.b, "Jerko" ul. Put za Križevac b.b. i za jedan pansion bez naziva. U svim slučajevima gdje su utvrđene nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi.

Fena