Nakon izbornog zatišja Helez nastavlja po starom

Čelnici krovnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB na nedavnom su sastanku Odbora za branitelje koju djeluje pri HDZ BiH u Kiseljaku, zauzeli jasan stav o nužnosti zaustavljanja revizije koju provodi Federalno ministarstvo za pitanja branitelja na čijem je čelu hrvatskim stradalnicima omraženi ministar Zukan Helez. No, od ideje do realizacije masovnih prosvjeda za koje su se čelnici Udruga odlučili sredinom proteklog mjeseca, prošlo je 20-ak dana, a još se ne zna kad će i gdje prosvjedi biti održani.

Izvještaj o radu ministarstva za branitelje FBiH kojeg je članovima Odbora, a među kojima su bili i čelnici tri od četiri krovne Udruge, Nikica Tomić, predsjednik UDVDR, Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e i Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja, prezentirao Martin Franjčešević, pomoćnik ministra Heleza i jedan od rijetkih Hrvata koji još rade u ovom Ministarstvu, obiluje nezakonitostima i propustima ministra Heleza i njegovih suradnika, isključivo Bošnjaka.

Izvješćem kojeg posjeduje Večernjak, obuhvaćena su loša zakonska rješenja, provedba na terenu i problemi u radu Ministarstva. Među lošim zakonskim rješenjima, uz ostale, navedeno je automatsko izvođenje iz prava stradalnika koji su prava ostvarili na temelju upravnog postupka sa svjedocima, a primjenjuje se samo na stradalnike HVO-a. Manipulacija Arhivom HVO-a, odnosno neraspolaganje traženim podacima, također je izgovor za izvođenje iz prava stradalnika HVO-a.

"Ne poštuju se ni brojna druga temeljna pravna načela poput prava stranke na sudjelovanje u postupku, prava na žalbu, dvostepenost u upravnom postupku. Niti jedan postupak pokrenut zbog tužbe koju su pripadnici HVO-a izvedeni iz prava, pokrenuli pred Vrhovnim sudom FBiH protiv rješenja Ministarstva nije još pokrenut", stoji u Izvješću uz konstataciju da postojeći Zakon o reviziji obiluje propustima, a novi još nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Zbog navedenih zakonskih propusta, ministar Helez provodi nezakonitu i jednostranu reviziju čije su žrtve stradalnici HVO-a dok bošnjačke civile i lažne stradalnike revizija uspješno zaobilazi, da se iščitati iz Izvješća o radu Ministarstva za pitanja branitelja F BiH.

"Paraleno povjerenstvo za podršku, opstrukcija bošnjačke strane koja odbija status RVI oduzeti civilima iz Podrinja, Prijedora i Kozarca, (radi se o između 15 i 20 tisuća korisnika), revizija na reviziju (suprotno Zakonu o reviziji), nepostojanje tima za koordinaciju, fiktivno izvođenje iz prava Bošnjaka za potrebe Haaškog tužiteljstva te ponovno vraćanje u prava (kada svjedoče u Haagu onda su civili, a kada ostvaruju prava, onda imaju status RVI), donošenje naredbi za brisanje službenih podataka iz vojnih evidencija zatočenih u Konjicu, Jablanici, Bugojnu, uvođenje u prava kriminalaca koji su boravili u zatvorima, a ne logorima", samo su neki od načina provedbe revizije na terenu, a koji nedvojbeno idu na štetu Hrvata. Vrhunac je činjenica da se zapravo ne zna tko upravlja revizijom jer niti jedan Hrvat nije uključen u njezino planiranje i provedbu.

"Usprkos svemu, Vlada F BiH je na sjednici od 27. rujna odobrila iz proračunskih rezervi dodatnih 1,15 milijuna maraka za obrzanje revizije tako da su Timovi ministarstva s procesom nastavili odmah nakon lokalnih izbora", stoji u Izvješu o radu Ministarstva za pitanja branitelja FBiH.

Inače, struktura zaposlenih u spomenutom Ministarstvu odavno je narušena na štetu Hrvata. Neke su hrvatske pozicije mjesecima nepopunjene, malobrojne Hrvate koji još rade zaobilazi se prilikom donošenja odluka, a osim što je jednonacionalno, bošnjačko, Federalno ministarstvo za pitanja branitelja postalo je ministarstvo za udomljavanje rodbine stranačkih kolega ministra Zukana Heleza. Nepotizmom u prijamu volontera i potpisivanju Ugovora o radu, Zukan Helez je na 95 posto pozicija imenovao svoje stranačke kolege, njihovu djecu, te rodbinu i prijatelje iz Bugojna. Po savjetima Besima Hodžića, bivšeg upravitelja logora Gimnazija u Bugojnu, Zukan Helez se premještajima i degradacijom osvećuje svim zaposlenicima koji se usude podići glas protiv njegova načina rada.

artinfo.ba