NAKON EMOTIVNIH RIJEČI I DOLAZAKA Vlada 'velikodušno' pomogla nedavno oštećenu Sabornu crkvu u Mostaru

Saborna crkva u Mostaru
Hercegovina.info

Predstavnicima Židovske općine Sarajevo i Srpske pravoslavne crkvene općine mostarske danas su uručene odluke Vlade Federacije BiH o financijskoj pomoći u obnovi vjerskih objekata. Riječ je o podrškama u iznosu od po 50.000 KM za sudjelovanje u obnovi fasade Aškenaske sinagoge u Sarajevu, te sanaciji šteta i nastavku obnove Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Odluke su danas uručene predsjedniku Židovske općine u Sarajevu Borisu Kožemjakinu, te starješini Saborne crkve u Mostaru Dušku Kojiću, koji su ovom prilikom zahvalili Federalnoj vladi.

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici donijela četiri odluke o izdvajanju ukupno 200.000 KM iz Tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2022. godinu za podršku u obnovi četiri vjerska objekta. Po 50.000 KM namijenjeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini mostarskoj, Židovskoj općini Sarajevo, Islamskoj zajednici u BiH - Medžlisu Islamske zajednice Gradačac, te Vrhbosanskoj nadbiskupiji Župi sv. Ante Padovanskog, a iz kojih su pristigle molbe za financijsku pomoć.

Preostale dvije odluke bit će uručene u narednom periodu.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću podsjećaju da su odluke donesene nakon prihvaćanja inicijative federalnog premijera Fadila Novalića prošlog tjedna, a sredstva su odobrena s ciljem sanacije štete i nastavka radova na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, sufinanciranja sanacije fasade Aškenaske sinagoge u Sarajevu, zatim rekonstrukcije Sviračke džamije u Gradačcu, kao i sanacije u ratu oštećenog krova i fasade zgrade župnog dvora Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.