NAKON ČETIRI SATA "Uspjeli smo doći do unesrećenog planinara na Prenju, ima ozbiljne promrzline nogu"

GSS Prenj akcija spašavanja
Privatni album

Nakon akcije koja je trajala četiri sata, pripadnici GSS Prenj uspjeli su uz brojne probleme i napore spasiti planinara koji je ostao promrznut na vrh Prenja. U pomoć je pozvao pripadnike GSS Prenj čijih je 10 pripadnika sa svojim medicinskim timom odmah izašlo na teren.

"Nakon četiri sata došli smo do unesrećenog i krenuo je transport ka bolnici u Konjicu. Ima ozbiljne promrzline nogu. Radi se o planinaru iz Francuske", rekao je za Hercegovina.info Edi Balić iz GSS Prenj.

S obzirom da je unesrećeni planinar bio na nepristupačnom mjestu, u potragu su se uključili i pripadnici civilne zaštite i vatrogasci koji su morali raščišćavati zatrpane puteve.

"Morali smo ići skroz na vrh Prenja. Snijeg je velik, nekih 30 centimetara. Malo smo i mi imali poteškoća", kazao nam je Balić.

Podsjetimo, danas oko 16 sati francuski planinar javio se spašavateljima porukom na engleskom jeziku, neznajući objasniti na kojoj se lokaciji nalazi. Na sreću, pripadnici GSS Prenj dobro su procijenili njegovu lokaciju. On je naime na Prenj stigao iz pravca Jablanice, s namjerom da se spusti u Konjic, a izgubio se na području konjičke Bjelašnice. 

Prema riječima planinara, on se zaputio od Gibraltara prema Istanbulu planinskim vjencima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.