NAKON 26 GODINA Građani BiH konačno mogu kupovati i prodavati na "Amazonu"

Amazon
Ilustracija

Nakon 26 godina postojanja kompanija "Amazon" uvrstila je Bosnu i Hercegovinu na svoju listu. Time je građanima omogućena prodaja i kupovina preko ove najveće trgovine na svijetu.

Naime, "Amazon" je prije dva tjedna revidirao listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se od sada nalazi i BiH.

Amazon

Vijest je za poduzetnike objavila Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović. 

"Proširenjem liste, prodavači iz ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu. Interesantno, kompanija koja je svoju tržišnu vrijednost povećala za 70 posto u Covid-19 krizi tek sada dodaje čak 85 zemalja, i na taj način fundira svoj dalji rast. Zemlje pod sankcijama kao što su Kuba i Sjeverna Koreja ostale su van ove liste. Prodavači iz BiH ranije su mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje poduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. Ulazne barijere su sada otklonjene, te poduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička osobe i/ili putem domaćih poduzeća nuditi svoje proizvode ili registrirati svoje trgovine na Amazonu. Prodaja se može započeti već s Amazonovim korisničkim računom ili putem profesionalnog prodajnog računa. Prodavači mogu nuditi popularne proizvode koji već postoje na Amazonu, kreirati vlastiti brend (koji je u online okruženju važniji nego inače) ili kombinirati oboje", navodi profesorica Zaimović.

Amazon

"Činjenica da proizvodi iz BiH mogu jednostavno biti ponuđeni kupcima i isporučeni na njihova vrata u cijelom svijetu sigurno predstavlja određenu razvojnu šansu i priliku za domaće proizvođače. Međutim, ovo je prilika još više za poduzetnike i mlade osobe koji mogu kreirati svoje radno mjesto na globalnom tržištu uz relativno male investicije u početni kapital. Za olakšan iskorak domaćih poduzetnika na svjetsko online tržište, potrebne su jasne instrukcije poreznih tijela u BiH u vezi s poreznim tretmanom prekogranične internet trgovine i dobitaka", navodi u objavi.

  • Poslala je poruku i svojim studentima.
  •  
  • "Sigurna sam da će neki od vas uspjeti verificirati svoju umješnost prodaje na globalnoj razini, i na taj način osigurati dodatne prihode. Kvalitetna fotografija, jasan opis proizvoda, ulaganje u marketing, te pozitivne recenzije korisnika trebaju osigurati put do kupaca koji očekuju vrijednost za novac", navodi profesorica Zaimović.