Najviši dužnosnici Republike Srpske u petak su započeli dvodnevno obilježavanje 9. siječnja

Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Ivo Josipović, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, sds, SNSD, Milorad Dodik, Mladen Bosić političar, Republika Srpska, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Republika Srpska, otcjepljenje, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, izbori, Republika Srpska, Milorad Dodik, Europska unija, jelko kacin , Milorad Dodik predsjednik RS-a, BIH, BIH, vlast, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik, Mladen Bosić političar, BIH, Milorad Dodik, BIH, Republika Srpska, Milorad Dodik političar iz RS-a, Hrvati u BIH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, BIH, Republika Srpska, misija oess-a, Milorad Dodik političar iz RS-a, BIH, Hrvati u BIH, Milorad Dodik političar iz RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Republika Srpska, Milorad Dodik, Referendum RS, referendum, Milorad Dodik, predsjednik RS, Ustavni sud BiH, Milorad Dodik, Pavlović banka, Milorad Dodik predsjednik RS-
Najviši dužnosnici Republike Srpske u petak su započeli dvodnevno obilježavanje 9. siječnja kojega proslavljaju kao dan entiteta unatoč odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je taj praznik proglasio neustavnim a potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić istodobno je upozorio kako se najavljene proslave zbivaju u ozračju u kojemu su nesrbi u tom entitetu potpuno obespravljeni a Daytonski sporazum opasno ugrožen.

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je u izjavi lokalnim medijima kazao kako je taj entitet zapravo država.

»Srbi se bez RS ovdje ne bi zadržali više od dvadesetak godina jer većina ne bi prihvatila BiH. Zato je borba za RS temeljni interes svih nas koji ovdje živimo«, kazao je Dodik ustvrdivši kako Ustavni sud BiH nije imao pravo odlučivati o danu RS.

Ustavni sud BiH je u studenom 2015. godine donio pravorijek po kojemu obilježavanje 9. siječnja kao dana RS nije sukladno ustavu BiH jer podsjeća na taj datum iz 1992. godine u kojemu je jednostrano pokušana secesija jednog dijela BiH.

Tog je datuma dio zastupnika iz reda bosanskih Srba u skupštini tadašnje SR BiH proglasio uspostavu »srpske republike BiH« uz zahtjev za »teritorijalno razgraničenje« od Hrvata i Bošnjaka.

Bio je to uvod u rat koji je izbio kada su vlasti bosanskih Srba pokušale spriječiti provedbu odluke donesene na referendumu 28. veljače i 1. ožujka 1992. godine i na kojemu se većina građana opredijelila za samostalnu BiH i raskid veza s tada već »skraćenom« SFRJ iz koje su ranije izašle Slovenija i Hrvatska.

RS u sadašnjim granicama priznata je kao entitet unutar BiH odredbama Daytonskog sporazuma iz 1995. godine.

Vlasti RS unatoč odluci Ustavnog suda BiH najavile su za subotu u Banja Luci veliko okupljanje i proslavu 9. siječnja a svoje sudjelovanje potvrdili su i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej te srbijanski premijer Aleksandar Vučić kao i veći broj ministara u vladi Srbije.

Dodik je tijekom dana u Banja Luci izjavio kako je zadovoljan pripremama za subotnje manifestacije.

»Drago mi je što vidim dobru atmosferu koja je potrebna da bi se obilježio važan dan u povijesti naroda i države RS koja je stvorena 9. siječnja 1992. godine«, kazao je Dodik nakon polaganja vijenaca na groblje poginulih pripadnika vojske bosanskih Srba.

Predsjednica entitetske vlade Željka Cvijanović pozvala je pak sve da u povodu subotnje proslave gdje god mogu istaknu zastave RS.

Bošnjački potpredsjednik RS Ramiz Salkić u pisanoj je izjavi podsjetio kako je obilježavanje 9. siječnja kad dana RS nepoštivanje obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH ali i opasno ugrožavanje Daytonskog sporazuma.

Dodao je kako se ovime ujedno nastavlja diskriminacija Bošnjaka jer se 9. siječnja obilježava i kao »krsna slava« entiteta.

»Time nam šalju poruku da niječu naše postojanje, da niječu naša vjerska osjećanja, te da na ovaj način žele demonstrirati silu. Naša obaveza je ukazati na zabrinjavaući radikalizam i 'pravoslavizaciju' institucija ovoga entiteta«, izjavio je Salkić.

Milorada Dodika optužio je za bahato ponašanje upozorivši kako on zapravo pokušava oživjeti ideje Radovana Karadžića koje su u konačnici prouzročile smrt više od 100 tisuća ljudi.»Taj opasni put kojim se kreće politika u RS trebao bi biti upozorenje međunarodnim institucijama koje vode računa o provođenju Daytonskog sporazuma.

Taj sporazum je ovakvim odnosom srpske strane ozbiljno ugrožen i mi očekujemo da političke snage u BiH koje zagovaraju mir, toleranciju i suživot dobiju čvrstu i neupitnu potporu međunarodne zajednice«, naveo je Salkić.

Hina