NAJVEĆI DUŽNICI U FBIH Na prvom mjestu kompanija bogatog saudijskog investitora, na listi i državna poduzeća

prihod dobit poslovanje tvrtka novac
Ilustracija/Unsplash

Kompanija FlyBosnia duguje 1,4 milijuna KM Poreznoj upravi FBiH, a iza ove kompanije stoji bogati saudijski investitor Sulaiman Al Shiddi, ujedno vlasnik najvećeg tržnog centra u glavnom gradu – Sarajevo City Centera.

Kompanija se nalazi na listi poreznih dužnika (lista dužnika po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada), s dugom od čak 1,4 milijuna maraka.

Spomenuta lista poreznih dužnika veoma je zanimljiva. Na njoj se nalazi čak 4.756 kompanija čiji je ukupni dug čak 2 milijarde i 695 milijuna KM. Riječ je o listi dužnika po osnovi poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, koji pojedinačno duguju po preko 50.000 KM, piše Biznis info.

prihod dobit poslovanje tvrtka novac

Najveći dužnik po ovoj osnovi su Željeznice Federacije koje duguju preko 176 milijuna KM. Potom slijedi nekoliko rudnika, koji su dio koncerna Elektroprivrede BiH, kao i sarajevsko poduzeće GRAS koje ima dug od oko 119 milijuna KM zaključno s krajem ožujka.

Među prvih 10 je i propali građevinski gigant Hidrogradnja s iznosom od 66 milijuna KM.

Zanimljivo je da “Autoceste FBiH”, poduzeće koje je zaduženo za izgradnju i upravljanje autoputevima, po ovoj osnovi duguje čak 61 milijun maraka. Među prvih 20 ima i nekoliko kladionica, a tu je i državna televizija BHRT.

Na listi ima i više kompanija iz oblasti namjenske industrije, a prednjački tvrtka BNT-TMiH s dugom od preko 20 milijuna maraka. Ova kompanija je poznata jer se svojevremeno hvalila da je proizvela prvu domaću samohodnu haubicu.

Cijelu listu možete pogledati OVDJE.