FOTO  Najstarija hercegovačka kavana i dalje priča svoju priču

Najstarija hercegovačka kavana
Z.Lojpur/Hercegovina.info

Što je Hercegovina bez kavane, rakije i pjesme? Kroz stoljeća se nalazi na raskrsnici puteva, dobrih i loših, pa se od starina u šali može čuti 'kavana nas je održala, njojzi hvala'.

Na dvadesetpetom kilometru od Bileće prema Gacku, Foči ili Sarajevu nalazi se selo Korita. A u srcu Korita 'Uskok'.

'Uskok' ili kako je, ne samo mještani, već svi koji su bar jednom svratili zovu 'Kafana kod Novke' je malo i za današnje standarde retro mjesto. Kavanica koja kroz par godina proslavlja svoj stoti rođendan ima status najstarije hercegovačke kavane.

Priča počinje davne 1928.godine u obitelji Tome i Anđe Trklja u njihovoj obiteljskoj kući koja je napravljena sedam godina prije toga. Uz kavanu, tj. gostionicu, napravljena je trgovina, tzv. dućan, pa svraćanje na Korita nije bilo samo namijenjeno gostima kavane, već i trgovcima i mušterijama.

Najstarija hercegovačka kavana

Dućan nije odolio zubu vremena, ali kavana jeste.

Novka Trklja, stup i vlasnica ovog ugostiteljskog objekta s radom je počela 1966. godine, nekoliko godina poslije udaje za nasljednika 'Uskoka', Milana Trklju. Da nije promašila ni zanimanje, a ni mladoženju, svjedok su sve ove godine. Novka već preko pola stoljeća dočekuje i ispraća goste, putnike namjernike i kao prava 'starinska' hercegovačka žena, radi i ne žali se.

"Radila sam, budem u kavani negdje do iza ponoći, pa ranom zorom uz svitanje, moj muž i ja ustanemo, treba namiriti za taj dan, ispeći meso, dva šporeta i sač. Valjda je čovjek imao mnogo više snage i elana nego sada", prisjeća se Novka, pa nastavlja: "Radila sam sve, nisam jedino nešto što bi bilo nedolično za ženu. Trudila sam se da svakoga dočekam i ugostim, da svakoga mogu pogledati u oči. Nikada nisam koristila godišnji odmor".

U čitavoj svojoj kavanskoj karijeri, koja je bez lažne skromnosti duga i istrajna, Novka kaže da nije bilo puno situacija da joj gost kaže ružnu riječ ili da se u gostionici desi neki problem ili svađa.

"Za sve ove godine, možda se tri puta dogodilo da mi netko nešto ružno kaže. Cijenili su me, a i ovu su kavanu doživljavali kao drugu kuću", kaže Novka za Hercegovina.info

Najstarija hercegovačka kavana

A tko još voli praviti kavgu u svojoj kući.

'Uskok' nije bilo samo utočište za Korićane i stanovnike susjednih sela. Ovuda nitko nikada nije prošao, sa novcem ili bez njega, da nije ugošćen kao najrođeniji. Mnogi poznati i viđeni ljudi su svraćali na čašicu rakije ili čašicu razgovora. Jedan od njih je Momo Kapor, za koga Novka kaže da nikada nije prošao tuda, a da se nije javio. Zatim Čkalja, Petar Božović i drugi.

Boemska kavana za boemske goste.

Novka sada ima 74 godine i kaže da kavana više nije za nju, ali ako prestane raditi nije sigurna kako će joj to organizam prihvatiti, s obzirom na dug, neprekidan radni vijek. U šali kaže da se koronavirusa ne plaši, ali se čuva i da nema te boljke koja može opstati pored hercegovačke loze.

Kaže da nema lakih para i da se treba raditi i ona je najbolji pokazatelj toga. Ima poruku za mlade naraštaje:"Treba čovjek raditi, ako je zdrav, ako je mlad. Mora stvarati. U ovim godinama nema početaka".

Rad je stvorio čovjeka i svi bismo se trebali ugledati na ovu vrijednu, nasmijanu i pozitivnu staricu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.