Najsiromašniji smo u Europi, ali su nam cijene više nego u EU

hrana za jelo, namirnice, ušteda, zavod za statistiku, Državni zavod za statistiku, plaća, minimalna plaća u EU, isplata plaća, plaćanje, povećanje plaća, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, Zakon o plaćama, Konzum, Agrokor, Velpro centar, posao, poskupljenje, trgovci, prava radnika, trgovina, potrošačka korpa, poskupljenje goriva, poskupljenje, Poskupljenje cestarine, siromaštvo, cijene, potrošačka korpa, potrošačka korpa, potrošačka korpa, priopćenje za javnost, nezavisni blok, prava radnika
... studija istraživačke kuće GFK za prošlu godinu.

Iako najmanje zarađujemo, ne možemo se, ipak, pohvaliti da imamo i najniže cijene. Uz pomoć posebne internet-stranice Numbeo poredili smo cijene osnovnih proizvoda u glavnom gradu BiH i Bugarske kao najsiromašnije članice Europske unije, piše Dnevni avaz.

Posljednji podaci

Prema posljednjim podacima za svibanj, vidi se da su mnogi proizvodi jeftiniji u Sofiji nego u Sarajevu, i to usprkos činjenici da stanovnici Sofije mjesečno zarade, prosječno, 1.166 KM, a Sarajeva 874 KM. Tako je prosječna cijena obroka u "McDonald'su" u Sarajevu 8,50 KM, a u Sofiji 7,97 KM. Slična je situacija i s flašom vode od 0,33 litra, koja u Sarajevu košta 1,39 KM, a u Sofiji 1,15 KM. Kilogram riže u glavnom gradu BiH, prema istraživanju internet-portala Numbeo, košta 2,24 KM, dok je u Sofiji 1,91 KM. Slična je situacija i s kilogramom krompira ili paradajza.

U Sofiji su niže i cijene gradskog prijevoza, u Sarajevu jednokratna karta za javni prijevoz košta 1,80 KM, a u Sofiji 1,59 KM. Niža je i cijena taksi usluga te i mjesečnih karata za gradski prijevoz.

Posebno se razlika vidi kad je riječ o komunalnim davanjima. Za stan od 85 kvadratnih metara u Sarajevu režije koštaju skoro 275 KM mjesečno, dok stanovnik Sofije plati svega 179 KM.

Dragovan Petrović, ekonomski analitičar, kazao je da cijene namirnica trebaju biti u korelaciji sa primanjima stanovništva, ali da se na ovom primjeru vidi da to nije tako.

Nepisano pravilo

- Prema ovom pravilu, cijene u Švedskoj i Njemačkoj su veće, ali su i zarade daleko veće nego u BiH. Kod nas postoji i zlouporaba monopola na tržištu pa onaj tko je ekskluzivni uvoznik, nameće i veću cijenu. To je stvar politike na nivou države, ali i entiteta, koji bi trebali regulirati ovu oblast - istaknuo je Petrović.

Dodao je da Bugarska jeste na začelju EU po standardu, ali su i kod njih troškovi prehrane dominantni u ukupnim troškovima.

- Oni, ipak, imaju viši standard nego mi, a imaju i niže cijene. Kod nas je uništena domaća privreda, koja je generirala izvoz i rast standarda građana. Uništeni su privredni giganti koji su nalazili sebi posao, ali i posao za mala i srednja poduzeća. Dakle, ključ je poboljšavanje standarda građana kroz razvoj privrede i prvenstveno velikih privrednih sistema - pojasnio je Petrović.

U Sarajevu je skuplja i odjeća

Pregledom istraživanja na portalu Numbeo vidi se da su u Sarajevu i odjeća i obuća skuplji u odnosu na Sofiju usprkos višem standardu stanovnika glavnog grada Bugarske.

Džins hlače - 96 KM u Sofiji i 116 KM u Sarajevu

Ljetna haljina u nekom od poznatih trgovačkih lanaca - 51 KM u Sofiji i 58 KM u Sarajevu

Muške poslovne cipele - 138 KM u Sofiji i 150 KM u Sarajevu