NAJLOŠIJI U REGIJI Sa putovnicom BiH bez vize se može ući u 118 zemalja svijeta

bih putovnica

Građani BiH, prema najnovijem izvještaju koji je objavila britanska kompanija 'Henley & Partners', mogu putovati na 118, od mogućih 227 svjetskih destinacija, što znači da putovnica BiH zauzima 51. mjesto u svijetu, čime smo u ovom trenutku u rangu sa državljanima Mikronezije, dok je u odnosu na regiju jedino lošija albanska putovnica.

Analitičari za 'Nezavisne novine' kažu da je diplomacija BiH potpuno bezuspješna i neregulirana te podsjećaju da se BiH u mnogim državama i dalje vodi kao krizno područje.

Prema izvještaju 'Henley & Partnersa', koji se odnosi na drugi kvartal 2022. godine, najbolju putovnicu imaju građani Japana, kojima je omogućeno putovanje na 193 destinacije, a prate ih putne isprave Singapura i Južne Koreje sa brojem 192.

Na listi najcjenjenijih putnih dokumenata su putovnice Njemačke, Španjolske, Finske, Italije, Luksemburga, Austrije, Danske, Nizozemske, Švedske, Francuske, Irske, Portugala i Velike Britanije.

Nažalost, osim svjetske liste, BiH je na začelju i kada su u pitanju države regije. Putovnica Slovenije ima najveću snagu i omogućava da Slovenci putuju u 181 državu, što ovu zemlju postavlja na 11. mjesto svijeta. Slijedi je Hrvatska na 17. mjestu, koja svojim državljanima pruža mogućnost da putuju na 173 destinacije.

Srbija se nalazi na 38. mjestu, a oni koji posjeduju srbijansku putovnicu mogu putovati u 136 država. Od BiH bolje su i Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje su na 45. odnosno na 46. mjestu, dok je jedino lošija putovnica Albanije, s kojom se može putovati u 115 zemalja.

Bivši veleposlanik BiH pri EU Igor Davidović, smatra da su u ovoj situaciji posebno vrijedni podaci koji govore gdje se BiH nalazi u odnosu na regiju, a koji su, kako kaže, veoma loši. Do bilo kakve promjene, prema njegovim riječima, teško je doći i iz razloga što se ovo područje smatra kriznim.

"Kada se pominje konfliktno područje ili područje sa eventualnim oružanim konfliktima, BiH je nezaobilazna točka, koja se redovno spominje. To se događa naročito u posljednje vrijeme. Međutim, to nije razlog što smo na 51. mjestu, a tu smo isključivo zahvaljujući ranijim višedesetljetnim okolnostima", kaže Davidović za 'Nezavisne novine' i podsjeća da je BiH također godinama vodila borbu da se izuzme sa viznog režima i zemalja Šengena.

"Ono što je utješno jeste to što u zemlje EU koje su nam socijalno ili iz nekih drugih razloga bliže, možemo putovati bez viza. Ali za one zemlje koje su tradicionalno i dok je postojala bivša Jugoslavija tražile vize, poput Francuske, Engleske i SAD, nije čudo što je BiH i dalje u ovakvom viznom režimu", kategoričan je Davidović.

On nastavlja tvrdnjom da postoji još nekoliko razloga zbog kojih građani BiH nemaju mogućnost da putuju svijetom, a koji su, kako tvrdi, ponovno direktno vezani za stanje u BiH.

"Uvijek će se, kada se opisuje BiH, naići na visok stupanj korupcije, visok rizik kriminala, visok rizik od zloupotreba izdavanja putovnica. To su neke stvari koje nam, čini se, još neko vrijeme neće ići na ruku i koje neće poboljšati mišljenje o BiH", naglašava Davidović. I ekonomist i bivši veleposlanik BiH u Belgiji Draško Aćimović, smatra da je diplomacija BiH neuspješna.

"Jedno od mogućih rješenja popravljanja situacije na polju diplomacije dali su senatori SAD, koji su prije nekoliko mjeseci bili u BiH i koji su poručili da je neophodno napraviti diplomatsku akademiju, koja bi mogla davati profesionalne kadrove. Pod broj dva, BiH treba da napravi zakon o vanjskim poslovima. Mislim da smo jedina zemlja na svijetu koja nema ovaj zakon i to onemogućuje da se napreduje", kaže Aćimović.

Treba napomenuti da najlošije ocijenjenu putovnicu ima Afganistan, čiji državljani imaju mogućnost putovanja na 27 destinacija. Loše kotiraju i Iran, Sirija, Pakistan, Jemen, Somalija te Sjeverna Koreja.