NAGRADA ZA NASILNIŠTVO Policajac koji je u koroni pretukao Mostarca promoviran u najelitniju policijsku jedinicu u HNŽ

Armin Vrače

Dvojica mostarskih policajaca Jusuf Penava i Armin Vrače čija je snimka premlaćivanja muškarca postala viralna tijekom pandemije, nikada nisu disciplinski odgovarali, osuđeni su samo na uvjetne kazne, a sada je jedan od njih promaknut u najelitniju policijsku jedinicu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Jedinicu za operativnu podršku, odnosno specijalnu policiju.

Uvjetna im istječe krajem ožujka

Uprkos presudi za nanošenje lakih tjelesnih ozljeda, oni i dalje rade u policiji i nisu snosili nikakve posljedice. Zbog nedostataka u policijskom sustavu njihov slučaj je zastario nakon što nije na vrijeme formirana disciplinska komisija.

Presudom Županijskog suda u Mostaru iz 30. svibnja 2023. policajcima nasilnicima je izrečena kazna od po 10 mjeseci uvjetno, koja se neće izvršiti ako u roku od 4 godine ne počine novo kazneno djelo.

No, za vrijeme trajanja uvjetne kazne, kako doznaje Hercegovina.info, policijski komesar Robert Perić donosi jednu čudnu odluku.

Policajac sa presudom za nasilje nad civilom promoviran među elitu

Naime, Perić iz nepoznatih razloga donosi rješenje po kojem se policijski službenik Armin Vrače, dok mu još traje uvjetna kazna premješta u Jedinicu operativne podrške MUP-a HNŽ. 

Jedinica operativne podrške u policijskom kontekstu je specijalizirana jedinica dizajnirana za pružanje podrške standardnim policijskim snagama u visokorizičnim situacijama. Ova jedinica se bavi širokim spektrom zadataka, uključujući protuterorističke operacije, rješavanje talačkih situacija, i kontrolu nereda. Njihova uloga je ključna u osiguravanju javne sigurnosti i reda u izazovnim i opasnim uvjetima.

Jedinica operativne podrške (JOP) smatra se elitnijom jedinicom u odnosu na standardne policijske snage. Razlozi za to su specijalizirana obuka, budući da članovi JOP-a prolaze kroz intenzivnu i specijaliziranu obuku koja ih priprema za suočavanje s visokorizičnim i izazovnim situacijama koje premašuju uobičajene policijske dužnosti, opremljeni su naprednom taktičkom opremom i oružjem koje nije standardno dostupno redovnim policijskim snagama, što im omogućuje efikasnije djelovanje u specifičnim operacijama. JOP se angažira u operacijama koje zahtijevaju visoku razinu stručnosti, uključujući protuterorističke operacije, rješavanje talačkih kriza i kontrolu nereda, što ih stavlja u kategoriju elitnih snaga unutar policijskih struktura.

Priroda posla u JOP-u uključuje izlaganje većem riziku i potencijalno opasnim situacijama. Kompenzacija za ovaj povećani rizik često se odražava kroz višu osnovnu plaću.

"Armin Vrače je premješten u JOP, rješenjem komesara policije. Plaće su propisane sukladno činu. Armin Vrače ima isti čin kao i ranije, prije premještaja", glasio je odgovor Ljudevita Marića, glasnogovornika MUP-a HNŽ, na upit portala Hercegovina.info.

Kakva je ovo poruka za mlade policajce koji se tek primaju u MUP, kakva je poruka za građane promocija policajca sa teškom mrljom u karijeri među one koji bi trebali biti fizički, psihički, moralno i intelektualno superiorni zbog osjetljivog posla koji obavljaju?

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.